Het Van Gogh Museum werd op 2 juni 1973 feestelijk geopend door koningin Juliana. Met een bos zonnebloemen in haar handen knipte de majesteit het lintje door. Ze was voor de gelegenheid prachtig gekleed en op haar hoofd droeg ze met waardigheid een bijzonder hoofddeksel met een creatieve schwung die aan een zelfportret van Rembrandt van Rijn deed denken. Het museum geniet sindsdien wereldwijde bekendheid.
Veel mensen willen dit museum eens in hun leven gezien hebben. Maar soms is dat door omstandigheden niet mogelijk. Omdat het museum dit jaar een gouden mijlpaal heeft bereikt, trakteert de instelling de vijftig meest bijzondere vrijwilligers van Nederland met een replica van een schilderij van Vincent van Gogh. Wekenlang waren er op landelijke radiostations commercials te beluisteren over de actie. Een speciale commissie beoordeelde een oneindig lange rij ingezonden mails om de vijftig winnaars te kunnen selecteren.
De meeste inzendingen kwamen vanuit de provincie Noord-Brabant. Dat heeft te maken met het grote aantal stichtingen en verenigingen die de provincie rijk is. De genomineerde vrijwilligers komen uit nagenoeg alle hoeken van het land. De prijs is een exacte replica van een schilderij van meester-schilder Vincent van Gogh. Deze zijn met een speciale 3d-printmethodiek vervaardigd. Zelfs de achterkant, de lijst en natuurlijk de afbeelding zijn met de computer exact nagemaakt. Ook de stempels en de historische plakkers op de houten lijst zijn aanwezig. Het interessantst is natuurlijk hoe Van Gogh de verf op het doek heeft gezet. Iedere penseelstreek is duidelijk zichtbaar.
Er zijn bij de winactie zes werken van Vincent van Gogh uitgekozen om een replica van te maken. Deze zijn binnenkort te zien in alle uithoeken van Nederland, zodat mensen die het Van Gogh Museum niet kunnen bezoeken toch de kans hebben om met eigen ogen te zien hoe Van Gogh zijn werken heeft gemaakt.
Commissie
Een speciaal voor dit doel getraind team bezoekt deze maand de winnaars. De uitreikingen vinden plaats in allerlei buurthuizen, clubhuizen, bejaardenhuizen, maar bijvoorbeeld ook in ziekenhuizen. Soms is er maar een handjevol mensen aanwezig. Presentator Alberto weet er in alle situaties een gezellig en interessant feestje van te maken.
Buurthuis Gageldonk
Zo ook in Buurthuis Gageldonk waar op donderdag ochtend 11 mei een goed gevulde zaal mensen met opwinding zit te wachten. Er zijn veel fotografen en pers aanwezig, er is een podium geplaatst voor de onthulling van het werk en er staat koffie en thee klaar met wat lekkers erbij. Er zijn ook een paar bekende kunstenaars uit de Haagse Beemden aanwezig zoals William van der Zanden en Maud Quaedvlieg.
De stemming zit er goed in als het Van Gogh-team binnenkomt. Een grote heldergele schildersezel op wielen wordt binnengereden. Op de schildersezel staat het schilderij, afgedekt door een doek. Presentator Alberto is gekleed in een eveneens zonnig geel pak. Alex De Vliegere draagt een stropdas met afbeelding van irissen, een link naar de eerste kleurstudie die van Gogh in Saint-Remy schilderde.
De onthulling
Beiden staan voor het publiek, de schildersezel tussen hen in. Als de groep fotografen klaar staat telt de hele zaal tot drie en wordt het schilderij onthult. De naam van het werk is ‘Boulevard de Clichy’ uit maart 1987. De schilder woonde in die tijd bij zijn broer Theo om de hoek van die straat in Montmartre te Parijs. De waarde van het originele werk wordt geschat op zestig miljoen euro. Dit schilderij is te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam.
Bijzonder is dat een getrouwe kopie in de toekomst ook in Breda te bewonderen zal zijn.
Na de onthulling en de felicitaties wordt Alex in een speciale setting geplaatst die de fotograaf van het team intussen heeft ingericht. Kunstenaar William van der Zanden is zeer te spreken over de actie. Maud Quaedvlieg, die gekleed is in de kleuren van het schilderij en de zonnige schildersezel, kijkt met professionele ogen naar het werk en de hoge kwaliteit van de replica.
2 juni Museumplein
De foto die de fotograaf van het team maakt zal worden gebruikt om de feestelijke verjaardag van het museum op 2 juni aanstaande op te fleuren. Het zal een spectaculaire dag worden die zowel in het Van Gogh Museum als op het ernaast gelegen Museumplein zal worden gevierd. Zo zullen er buiten drones rondvliegen die de hoogtepunten van de dag van bovenaf gaan filmen. Het programma blijft nog een verrassing.
Hoofdredacteur Alex De Vliegere van HBNieuws - Modern Prinsenbeek zal op die dag, samen met de andere 49 uitverkorenen, in Amsterdam tijdens het evenement acte de présence geven. Of een lid van het Koninklijk Huis nu ook aanwezig zal zijn tijdens het gouden jubileum blijft nog even geheim.
W: vangoghmuseum.nl