Kipdijlapjes met rauwe ham en haricots verts

12 mei 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Een glutenvrij hoofdgerecht voor vier personen. Zonder de krieltjes laag in koolhydraten. Bereidingstijd 25 minuten. Eigenlijk is dit zo’n lekker gerecht, dat zou wel iedere week op het menu mogen! Zelf variëren met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes, frietjes, aardappelpuree, röstirondjes of bloemkool- of knolselderijpuree (gelet op de koolhydraten).

 

We gebruiken in dit gerecht kippendijfilet, afkomstig van de bovenkant van de kippenpoot. Het vlees is iets donkerder van kleur dan kipfilet. Omdat de kippendij vetter is dan de kipfilet heeft het een rijkere, meer uitgesproken smaak. Sowieso is kip mager vlees; alleen kip met vel, zoals kippenpoten, bevat duidelijk meer vet. Overigens is kippendijfilet een goedkoper deel van de kip; fijn in deze duurdere tijden!

Zelf haal ik de kippendijfilet bij de kippenboer (scharrelkip) of bij de Turkse slager. Vers en goede kwaliteit! Het vlees is rijk aan vitamines B6, B2, B1, B12 en aan mineralen fosfor, seleen en koper.

 

De genoemde haricots verts of sperziebonen; haricots vers zijn iets donkerder van kleur, smaller en hebben een iets subtielere smaak. Ze bevatten veel vezels en voedingsstoffen (vitamine C en diverse mineralen), maar weinig calorieën.

 

Ingrediënten

4 kippendijfilets; 4 takjes tijm; 4 plakjes rauwe ham; 25 gram boter; 150 ml droge witte wijn. Peper, zout, kipkruiden, knoflook (naar eigen smaak). Snijplank, pan, plastic folie.

 

Bereidingswijze

  1. Leg de kippendijfilets op plastic folie op een snijplank, plastic folie op de kip en sla ze met de platte kant van een pan wat platter. Folie verwijderen en wrijf ze in met zout, peper, eventueel wat kipkruiden en knoflook. Leg op elk plakje een takje verse tijm en leg hierover een plakje rauwe ham. Druk de ham aan. Laat de plakjes even liggen. In die tijd zal de ham op de kip vastplakken.
  2. Verwarm de boter in een koekenpan en leg de kiplapjes op de hamkant in de pan. Bak deze zijde in 3 minuten bruin. Keer de kiplapjes voorzichtig om met een spatel of twee lepels en bak ook de andere zijde in 3 minuten bruin.
  3. Schenk de wijn langs de rand van de pan bij de kiplapjes. Laat alles nog ca. 8 minuten zachtjes sudderen tot de kip zeker gaar is en de wijn is ingekookt tot een jus. Serveer de kipdijfilets met de jus. Lekker met krieltjes, frietjes, haricots verts, sperziebonen, broccoli, bloemkool, spinazie, groene salade. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

210 kcal/12 gram vet, 5 gram verzadigd/zónder de krieltjes 0 gram koolhydraten!/22 gram eiwit/5 gram voedingsvezel...

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay; Pinot Gris; Sauvignon Blanc; Riesling; droge witte wijnen;

Frankrijk: Côtes de Provence Rosé, droge rosé;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir, droge rode wijn;

Italië: Sangiovese: droge rode wijn;

Italië: Valpolicella; droge soepele rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven