Koken met Simone - Pasta met tomatensaus en sardientjes

05 mei 2023     Redactie Simone Baars – Bron Jumbo

 

Een hoofdgerecht zonder vlees voor vier personen, bereidingstijd 20 minuten. Een smakelijke, snel en makkelijk (en goedkoop) te bereiden maaltijd waarin de sardientjes (uit blik) de hoofdrol spelen.

 

Deze vis is familie van de haringen en komt voor in het noordoosten en oostelijke deel van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Over het algemeen zijn dit best kleine visjes, maar dit kleine visje (zeker ook uit blik) is heel veelzijdig en toegankelijk voor vele culinaire variaties. De sardientjes kun je met gemak toevoegen aan bijvoorbeeld salades, couscous, pizza of op een toastje. In de meeste recepten, dus ook in dit gerecht, worden de sardientjes in zijn geheel klaargemaakt, met de zachte graatjes. Waarom? Omdat de graatjes zorgen voor geleiding van warmte en smaken. De kleine graatjes zijn tevens een rijke bron van calcium. De vis is een vette vis met verschillende belangrijke voedingsstoffen. Een eventuele variant in plaats van sardientjes: tonijn of (rode) zalm uit blik.

 

Ingrediënten

300 gram spaghetti (volkoren, gewoon of vers); 2 uien; 2 teentjes knoflook; 500 gram tomaten; 2 el milde olijfolie; 1 citroen; 2 blikjes sardientjes , (ca. 120 gram per stuk) in zonnebloemolie; 1 pot zwarte olijvenplakjes (ca. 220 gram); 1 bakje platte peterselie, ca. 15 gram.

 

Bereidingswijze

  1. Bereid de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snipper de uien. Snij de knoflook fijn. Snij de tomaten in blokjes van ca. 2 cm. Verhit de 2 el olie in een hapjespan. Bak de ui, tomaat en knoflook 10 minuten op laag vuur. Schep regelmatig om.
  3. Boen intussen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Breek de sardientjes in stukjes.

Giet de olijven af en snij of knip de peterselie fijn.

  1. Roer de citroensap, de rasp, de sardientjes, de olijven en de peterselie door de tomatensaus.
  2. Giet de spaghetti af en schep de saus door de spaghetti. Indien nodig, zout, peper of sambal toevoegen.

Eventueel een groene (rucola)salade erbij. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

482 kcal/16 gram vet, 3 gram verzadigd/ 59 gram koolhydraten, suikers 9 gram/9 gram vezels/175 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Grigio, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Portugal; Vinho Verde: licht mousserende witte wijn;

Oostenrijk: Grüner Veltliner, soepele droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Cabernet Sauvignon, droge rode wijn;

Italië: Chianti of Valpolicella, droge rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven