Koken met Simone - Couscous met groenten en ei

14 april 2023     Redactie Simone Baars – Bron Dirk van den Broek

 

Een vegetarisch hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 25 minuten. Dit smakelijke gerecht wordt gemaakt met couscous, gemaakt van grof gemalen durumtarwe afkomstig uit Noord-Afrika. Het hiermee gemaakte griesmeel wordt via een draaitrommel omgevormd tot kleine bolletjes en die worden, net als houdbare pasta's, gedroogd. In couscous zitten minder calorieën en koolhydraten maar meer eiwitten en vezels in vergelijking met bijvoorbeeld zilvervliesrijst.

 

Het kruid Ras el Hanout is een Marokkaans kruidenmengsel van twintig specerijen, soms meer. Qua smaak voert een combinatie van paprika, gember en koriander meestal de boventoon. Vaak wordt ook komijn en kardemom toegevoegd. De smaak is intens maar zeker niet pittig of scherp.

 

Ingrediënten

6 eieren; 3 el olijfolie; 1 grote ui, gesnipperd; 2 teentjes knoflook, gesnipperd; 1 courgette, in blokjes; 300 gram winterwortel, in blokjes; 300 gram pastinaak, in blokjes (of wortelpeterselie/knolselderij); 1 tot 1,5 el Ras el Hanout; 250 ml tomatensap; 300 gram couscous. Optioneel, naar smaak, verse koriander. Kiest u voor niet-vegetarisch dan kunt u kip, lamsvlees of een vegetarische vervanger toevoegen.

 

Bereidingswijze

  1. Kook de eieren in 6 tot 8 minuten bijna hard. Laat de eieren onder koud stromend water schrikken en pel ze. Verwarm de olijfolie in een braadpan en fruit de ui en de knoflook zachtjes glazig. Schep de wortel, pastinaak en courgette erdoor en verhit dit 3 tot 4 minuten. Schenk de tomatensap erbij en smoor de groenten in 10 tot 15 minuten zachtjes gaar.
  2. Doe de couscous in een brede kom en schenk er 450 ml kokend water bij. Roer dit door en laat de couscous afgedekt 8 tot 10 minuten wellen. Halveer intussen de eieren.
  3. Breng de saus zonodig op smaak met zout/peper/koriander/sambal. Serveer de couscous met de groentesaus en leg de halve eieren erbij. Mmm... eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

625 kcal/24 gram eiwit/20 gram vet, 5 gram verzadigd/80 gram koolhydraten/12 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Italië: Pinot Grigio, droge witte wijn;

Frankrijk: Provence, Côtes de Provence, lekkere Rosé;

Frankrijk of nieuwe wereld: Cabernet Sauvignon, droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Shiraz, droge soepele, rode wijn;

Spanje: Navarra, droge rode wijn.

Proost!

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven