Less is more

11 april 2023     Redactie Alex De Vliegere – Fotografie Ans Bouwman

 

Minder is meer, zeker in bad of onder de douche. ‘Less is more’ luidt de hippe kreet waarmee men de kunst van het weglaten wil verheffen. Het is niets anders dan een oude kloostergedachte, ontstaan in de tijd dat zuinig zijn noodzakelijk was.

 

‘Douche minder lang en warm en bespaar’. Zo brengt men het principe aan de man en eerlijk is eerlijk, het verkoopt beter dan ‘Douche minder lang en warm voor hetzelfde geld’. Je bespaart namelijk helemaal geen 150 euro, maar je voorkomt door te bezuinigen te moeten bijbetalen. Zegt er iemand: “Ik douche altijd in januari en blijf dat doen. Ik noem dat ‘wet january’. Raar? Welnee, Zonnekoning Lodewijk XIV deed dat ook.”

 

Warmte is geld. ‘Hij zit er warmpjes bij’, zegt men. Water ook: ‘Hij heeft geld als water’. Tijdens een behaaglijke douchesessie staarde ik eens naar het afvoerputje en dacht: ‘Het meeste geld vloeit gewoon weg. Dat water is nog goed warm en maar minimaal vervuild.’ Een apparaatje om dat te recyclen? Een gat in de markt!

 

Bestaat al

Er bestaan al geavanceerde pompsystemen met filters en bijwarm-elementen maar die zijn dus peperduur en nog alleen maar weggelegd voor diegenen die hier om financiële redenen eigenlijk helemaal geen behoefte aan hebben. Wie het kan betalen heeft het niet nodig, wie het nodig heeft kan het niet betalen. Het wachten is nu dus op de Volkswagen (of T-Ford) onder de douchewater-recyclepompjes.

 

Douchetips

We kunnen het douchen veraangenamen door onze routine eens helder onder de loep te nemen.

Tip 1: Ontkalk je (spaar)douchekop in een bakje met schoonmaakazijn. Verstoppingen werken het comfort tegen!

Tip 2: Shampoo en zeep jezelf met een beetje water in nog voordat je echt onder de douche stapt. Je ervaart dan de weldaad van de warme waterstroom optimaal terwijl het ‘echte werk’ dat erbij hoort al is gedaan. Het lijkt dan alsof je langer hebt gedoucht, maar het was korter.

Tip 3: Douche je al staande in een lig- of zitbad dan kun je er al snel de stop insteken en het warme restwater opvangen. Of je er nu je was mee inweekt of het toilet mee doorspoelt, het heeft nog nut en dat is winst.

 

Nieuw record

In het Guinness Book of Records staan bijzonderheden vermeld als: Met zeventien man in een mini of met zijn vijftienen in een telefooncel (weet u nog wat dat is?). Er staat nog geen record in waarbij een groot aantal mensen als sardines in een ligbad gepropt zitten. Toch kan dat heel knus en gezellig zijn en bijkomend voordeel is dat je nog maar heel weinig warm water nodig hebt om het bad af te vullen.

 

Nu serieus

Ligbaden en zitbaden bestaan in verschillende formaten. Hoe kleiner het bad, hoe minder water er nodig is om het te vullen. Wil je graag lang van de warme weldaad genieten, dan is een bescheiden bad al snel voordeliger dan extra lang douchen. Per minuut spoelt er bij het douchen 15 liter water over en langs je heen, anderhalve emmer! In een fors bad gaat 150 liter. Het omslagpunt ligt dus bij tien minuten. En daar ben je tegenwoordig ongeveer anderhalve euro aan kwijt. In vroeger tijden had men geen douche: Men moest het stellen met een lampetkan. De kinderen werden gewassen in een zinken teiltje en het water werd verwarmd met een fluitketel.

 

Het voordeligst blijft toch echt een snelle koude douche, brrr.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven