In de wijk Haagse Beemden wordt binnenkort gestart met de verkabelingswerkzaamheden. Daarbij verdwijnen de hoogspanningsleidingen die nu nog door hoge masten in de lucht worden gehouden diep onder de grond. Remco Vissering, student energietechniek aan de TU-Delft: “Dat is een uitgelezen kans om ook te experimenteren met het ondergronds brengen van de windmolens.”
Pardon? Remco: “Neem het niet te letterlijk. De zon komt voor niets op en ook voor wind hoeven we niet te betalen. Daarom zijn er zonnepanelen en windmolens ontwikkeld. Diep onder de grond schijnt de zon niet, maar het is er wel altijd warm. Helaas waait er ook geen wind diep onder ons, maar daar hebben we met onze projectgroep iets op gevonden.”
Sondering
Hij vervolgt: “Het is niet al te ingewikkeld om een sonde diep de grond in te brengen waarmee warmte ‘geput’ kan worden. Een nadelige bijkomstigheid is het gegeven dat de warmte op de locatie waar deze wordt onttrokken niet snel genoeg wordt aangevuld vanuit de omringende aardlagen. Hierdoor neemt het rendement van deze sondes snel af en blijft het een dure energiebron. Tijdens een brainstormsessie met onze projectgroep werd er geopperd dat we ondergrondse windmolens zouden moeten plaatsen om de warmte versneld naar de sonderingsplaats, wij noemen dat een warmtehub, toe te jagen.”
Hoe draaien de wieken?
Remco: “Niet! Je kunt het voorstellen als een windmolen maar het werkt natuurlijk helemaal anders. Het lijkt een beetje op het fracking procedé waarmee schaliegas uit de grond wordt vrijgemaakt. Diep in de grond willen we warmtegeleiders aanbrengen die de energie naar de centrale hub geleiden, zodat daar geen rendementsverlies meer optreedt. We hebben daar hele geschikte en duurzame geleidingsmaterialen voor beschikbaar. Meer dan op een windmolen lijkt het eigenlijk op een veelpotige ondergrondse spin die via de poten de energie naar de centrale hub geleidt, waardoor rendementsverliezen tot het verleden gaan behoren.”
Fluxreductie
“Nu overal in het land de hoogspanningsleidingen ondergronds gebracht gaan worden, willen we hier graag op inhaken door tegelijkertijd warmtegeleiders te plaatsen. We vermoeden dat het zelfs een gunstige invloed heeft op de fluxreductie. Dit hebben we nog in onderzoek. Onze criticasters vinden het plan nogal hoog gegrepen, maar realiseer je wel dat de allereerste telefoon- en elektriciteitsleidingen ook bovengronds waren. Uiteindelijk gaat het allemaal de diepte in en dat daar geen wind waait, dat is alleen maar gunstig!”