Koken met Simone - Champignon stroganoff met aardappelpuree

31 maart 2023     Redactie Simone Baars – Bron: Jumbo

 

Een hoofdgerecht voor vier personen, zonder vlees! U kunt dit gerecht natuurlijk ook mét vlees (kip, gehakt of vleesvervanger) maken. Bereidingstijd 30 minuten.

 

In dit gerecht veel champignons, heerlijk! Champignons (ook kastanjechampignons) bevatten veel gezonde voedingstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, belangrijk in je lichaam voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels zoals huid, bloedvaten en kraakbeen. Ook een bron van vitamine B. Kortom, champignons versterken onze weerstand en het immuunsysteem.

 

Witte champignons groeien in het donker, vandaar de witte kleur. Als u kiest voor kastanjechampignons; deze bestaan uit wat steviger vruchtvlees en hebben een lichte, nootachtige smaak. Ze zijn iets droger en pittiger dan de witte champignons. Kastanjechampignons groeien bij een lagere temperatuur.

 

Ingrediënten

1 kg kruimige aardappelen (is natuurlijk het lekkerst, gaat u voor makkelijk dan is er puree uit een pakje), ook kunt u kiezen voor bloemkool- of knolselderijpuree, laag in koolhydraten; 2 grote uien; 2 teentjes knoflook; 500 gram champignons naar keuze; 2 el olijfolie; 2 el gerookte paprikapoeder; 1 blikje tomatenpuree, ca. 70 gram; 400 ml houdbare slagroom; verse bieslook, ca. 20 gram. Peper en zout naar smaak.

 

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen, snij deze in stukken van ca. 3 cm en kook deze in 20 minuten goed gaar.
  2. Snipper intussen de uien. Snij de knoflook fijn, of pureer ze. Snij de champignons in kwarten.
  3. Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui, de knoflook en het paprikapoeder 1 minuut op laag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1 minuut mee. Doe de champignons erbij en bak dit allemaal 10 minuten op middelhoog vuur en schep het regelmatig even om.
  4. Giet de aardappelen af, doe ze terug in de pan en stamp met de helft van de slagroom tot een smeuïge puree.
  5. Snij de bieslook fijn, of knip het met een schaartje. Roer de bieslook met de rest van de slagroom door de champignons en verwarm dit even mee.
  6. Serveer samen met de puree... Naar wens eventueel een groene salade of komkommer erbij… Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

604 kcal/ 36 gram vet, 19 gram verzadigd/54 gram koolhydraten 11 gram suikers/8 gram vezels/12 gram eiwit/175 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, tegen droog aan, witte wijn;

Spanje: Verdejo, droge, soepele witte wijn;

Frankrijk: Provence, droge rosé wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir, droge rode wijn;

Frankrijk: Syrah, soepele droge rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven