Koken met Simone - Chinese fondue

24 maart 2023     Redactie Simone Baars – Bron Jumbo

 

Het kan echt: een volwaardige, heerlijke, gezonde maaltijd uit één pan! Wellicht al een idee voor de Paasdagen... weinig voorbereidingen én gezellig met elkaar!

 

Een hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 20 minuten. Laag in calorieën, koolhydraten, suikers en vetten! Veel eiwitten en groenten!

 

Chinese fondue oftewel hotpot, is een gerecht waarbij een warmtebron op de eettafel een pot/pan met soepbouillon laat sudderen. Een verscheidenheid aan etenswaren en ingrediënten wordt hierbij geserveerd.

 

Tofu

In dit recept wordt onder andere tofu genoemd (optioneel hoor). Tofu of tofoe is een eiwitrijk sojaproduct. De plaats van herkomst ligt in China (vandaar dit ingrediënt bij de Chinese fondue!). In Indonesië noemt men dit tahu. Het is een goede bron van vitamines, mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink, foliumzuur en pectine (wat een positief effect heeft op het cholesterolgehalte). Tofu is gemaakt van gestremde sojamelk. Het heeft geen uitgesproken smaak maar het heeft de eigenschap zich vol te zuigen met de smaken uit het gerecht!

 

Paksoi

In dit gerecht wordt ook paksoi gebruikt. Paksoi zit vol gezonde voedingsstoffen. Zo bevat het bijvoorbeeld betacaroteen wat In het lichaam kan worden omgezet in vitamine A wat belangrijk is bij het gezond houden van je huid, slijmvliezen en de werking van je ogen. Paksoi is een langbladige open Chinese kool van Aziatische origine met groene bladeren en spierwitte bladstelen. De groente is het gehele jaar verkrijgbaar.

 

Ingrediënten

4 paddenstoelenbouillonblokjes (of zelf bouillon maken van runderschenkel en champignons); 1 rode peper; 5 cm verse gember; biefstuk, kip, kalfsvlees, gehakt, vleesvervangers, hoeveelheid ongeveer 150 gram per persoon; ca. 350/400 gram tofu; 2 rode paprika's; 1 struik paksoi; ca. 200 gram roerbakgarnalen naturel; ca. 150 gram oesterzwammen en/of champignons; 6 el barbecuesaus; 1 theelepel Chinese five spice.

Fonduepan met brander of elektrische pan. Fondueprikkers.

 

Zelf gebruik ik ook bloemkool/broccoli, verse kruiden zoals peterselie en selderij. Serveer er ook eventueel stokbrood met kruidenboter/humus bij. Peper en zout. Voor de vegetarische versie het vlees en de garnalen weglaten. En de runderschenkel bij het maken van de eigen bouillon.

 

  1. Breng in een grote pan 2 liter water met de bouillonblokjes of de zelfgemaakte bouillon aan de kook. Halveer de rode peper en snijd deze in kleine stukjes. Schil de gember, snijd deze in plakjes en voeg toe.
  2. Snijd intussen de biefstuk, eventueel het overige vlees in dunne plakjes en de tofu in reepjes. Heeft u gehakt? Maak er balletjes van. Snijd de paprika's in stukken van 3 bij 3 cm en de gewassen paksoi in repen van 3 cm.
  3. Verdeel alle ingrediënten over een grote schaal of een aantal kommetjes (vind ik zelf praktischer).
  4. Zet de bouillon op het brandertje in het midden. Laat iedereen aan de fondueprikkers de ingrediënten garen in de bouillon. Dip ze vervolgens in de bbq-saus of sausjes naar smaak. Eet smakelijk!

 

Weet u, als iedereen gegeten heeft blijft er een smakelijke, voedzame bouillon over...met wat noedels of vermicelli erbij… een heerlijke kop soep!

 

Voedingswaarde per persoon

346 kcal/12 gram vet, 4 gram verzadigd/11 gram koolhydraten, 6 gram suikers/5 gram vezels/46 gram eiwitten/1, 7 gram vezels/188 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, soepele droge witte wijn;

Frankrijk: Côtes du Rhône;,droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Shiraz; soepele droge rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven