Koken met Simone - Lasagne van gerookte zalm en knolselderij

17 maart 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

 

Deze week een lasagne maar geen traditionele! Een hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 25 minuten (+ 20 minuten oventijd). Dit gerecht is zeer smakelijk, voedzaam, natuurlijk makkelijk te bereiden en weer eens wat anders! Een gerecht dat zeer laag is in koolhydraten.

 

Een knolselderij bestaat uit een en al vezels die goed zijn voor de darmen, daarom ook voor de stoelgang en vermindering van diabetes 2. De knolselderij kan worden gegeten als vervanging van aardappels (ik gebruik knolselderij ook als vervanger van aardappels in de erwtensoep!) Veel minder calorieën, voedzamer, veel vitamine K en C. Knolselderij is tevens vochtafdrijvend, het stimuleert de nieren om gifstoffen uit het lichaam af te voeren. Nierstenen zouden daardoor ook makkelijker worden uitgeplast!

 

De knolselderij is de knol van de selderijplant, heeft een milde smaak met een hint van anijs. Schil de knolselderij als volgt (de schil is niet eetbaar): snij de boven - en de onderkant met een scherp koksmes. Vervolgens de buitenste lagen. Gebruik je de stukken niet direct, leg deze dan in water met citroen tegen verkleuring!

In de diepvries kun je rauwe knolselderij twaalf maanden bewaren. Wel even vooraf 2 tot 4 minuten blancheren!

 

Volgens de Consumentenbond is onze zalm het veiligste visje van Nederland en krijgt daarom een 9,7! Reden om dit gerecht te laten smaken met de gerookte zalm! Gerookte zalm is rijk aan omega-3 vetzuren, een bron van eiwitten en boordevol vitaminen. De combi met knolselderij is een ‘goed huwelijk’.

 

Ingrediënten

1 knolselderij (moet hard aanvoelen anders is het een oude); 1 citroen; 50 gram boter; 4 el slagroom; 200 gram gerookte zalm in blokjes (meer mag ook); 200 gram geraspte, 1 jaar Old Alex kaas (kaaswinkel); staafmixer en ovenschaal.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan met water aan de kook. Schil de knolselderij zoals hierboven omschreven in vier grote plakken van ca. 5 mm. Halveer de plakken in de breedte. Snij de rest van de knolselderij in kleine blokjes.
  2. Kook de blokjes knolselderij in water met het sap van een halve citroen in 15 minuten gaar. Kook de plakken in 10 tot 12 minuten beetgaar. Schep ze voorzichtig uit de pan.
  3. Pureer met de staafmixer de blokjes knolselderij met de boter en slagroom tot een romige puree. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel een derde van de puree over de bodem van een ondiepe ovenschaal. Verdeel de helft van de plakjes knolselderij hierover. Schep hier een derde van de puree op en verdeel er de zalm over. Bestrooi met zout en peper.
  5. Verdeel dan de resterende knolselderijplakken erover, wat zalmblokjes en eindig met puree. Bestrooi met de oude kaas en bak het 20 minuten in de oven (ik zou het van 200 graden terugbrengen naar 160 tot 180 graden) goudbruin en krokant. Laat een paar minuutjes rusten voor het serveren. Snij de rest van de citroen in partjes en serveer bij de lasagne. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

546 kcal/38 gram vet, 22 gram verzadigd/14 gram koolhydraten, 1 gram suikers/30 gram eiwit/4 gram zout/12 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk: Rhône, Viognier, volle droge witte wijn (slijter en kaaswinkel);

Italië: Soave, volle witte wijn (slijter en kaaswinkel);

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Shiraz, soepele droge rode wijn;

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Pinot Noir, frisse, droge rode wijn.

Proost!

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven