Soms zie je bij een expositie schilderijen die zo fijntjes en realistisch zijn opgezet dat je denkt: het lijken wel foto’s . Bij de expositie in Buurthuis Gageldonk is dat precies andersom: de tentoongestelde foto’s doen denken aan schilderijen, omdat wat je ziet bijna niet echt kan zijn.
Natuurkrachten, steenstructuren, jaarringen en de abstraherende kracht van golven in water of zand. Je kijkt naar een foto, maar kunt in veel gevallen onmogelijk vaststellen wat de afmeting is van het gefotografeerde. De foto’s voldoen volledig aan het credo ‘momentopname’. Ze tonen een intrigerend detail van de werkelijkheid, een blad, een verdronken schoen, bevroren in de tijd, zonder dat er enige vorm van digitale bewerking op is losgelaten ogen ze abstract.
Janine Krekelberg
Janine wordt tijdens de feestelijke opening van de expositie door Latifa Cherrabi van Buurthuis Gageldonk geïntroduceerd en bevraagd. Beide dames zijn gezeten in comfortabel ogende fauteuils in een soort talkshowsetting. In een brede cirkel eromheen, in rijen, een ruim vijftigkoppig publiek, en dat is fijn!
Op de vraag: “Is Janine verlegen of gewoon bescheiden?”, reageert ze met een ingetogen lach, waardoor het antwoord nog even ongewis blijft. Dan steekt ze van wal: “Ik ben opgegroeid in een gezin waar we het met een klein huisje moesten stellen. Ik deelde een kamertje met z’n vieren. Dat leert je om je plaats te kennen. Mijn vader fotografeerde al, lang geleden. Portretten. Het boeide me enorm en daarom ben ik ook gaan fotograferen. Maar geen portretten.” Er worden flûtes met Champagne en appelsap rondgedeeld. De glazen worden geheven.
Verstilling
Veel wat uit zichzelf al stilstaat maar ook klotsende golven waarborgen de verstilling in haar werk wat het een uniek karakter geeft. Latifa komt tot de conclusie dat we wel kunnen spreken van ‘een echte Krekelberg’. De foto’s zijn riant ingelijst en met mooie passe-partouts eromheen gevat achter spiegelend glas. Dat maakt het fotograferen ervan wel lastig, maar het zijn al foto’s toch? Het werk is opvallend gunstig geprijsd.
Wortelkruis
Een eenvoudig zwart kruis is getooid met foto’s van aan de oppervlakte geraakte wortelstructuren. Zo bloot en kwetsbaar, er is weinig fantasie voor nodig om er lichamen met armen, benen en hoofden in te zien. In het onderbewustzijn doemen donkere beelden op waarin de dood een rol speelt. Janine creëert met haar fotografie meer dan verwondering, ze zet de toeschouwer aan het denken.
De mooie, zachte en sfeervolle ‘muzikale omlijsting’ was in handen van gitarist Bob Powers. De expositie is tijdens de reguliere openingstijden nog te zien in Buurthuis Gageldonk tot 30 april. Voor meer informatie, rondleidingen en toelichting op haar werk: janinekrekelberg@ziggo.nl
W: buurthuisgageldonk.nl