Pasta met basilicumsaus en gerookte zalm

24 februari 2023     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

 

Én, allemaal een gezellige Carnaval gevierd? Vast wel!... Op naar 2024! Alaaf! Deze keer een hoofdgerecht voor vier personen, zonder vlees! Bereidingstijd 20 minuten. Deze pasta met basilicumsaus is erg lekker, met veel verse ingrediënten en ricotta.

 

Ricotta is een witte, zachte Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk en bevat een laag vet- en zoutgehalte. Ricotta betekent "opnieuw gekookt". Wat overblijft na het kaasmaken (de wei) wordt opnieuw gekookt.

De verse basilicum is een plantensoort uit de lipbloemenfamilie en wordt ook wel koningskruid genoemd. Oorspronkelijk komt basilicum voor in de streken tussen Centraal Afrika en Zuidoost-Azië.

Basilicum bevat veel mineralen, heeft een kruidige smaak, een zoet aroma en wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Let op: verse basilicum verliest smaak bij verhitting. Voeg dit kruid daarom altijd pas zo laat mogelijk toe!

 

Ingrediënten

2 courgettes; 4 el olijfolie; 1 bakje ricotta (250 gram);1 bakje verse basilicum (20 gram) of van uw eigen plantje; liefst verse spaghetti (ongeveer 500 gram); 1 pak (biologische) tuinerwten, 450 gram, diepvries; 200 gram gerookte zalm. Staafmixer met hoge maatbeker.

 

Bereidingswijze

  1. Snijd de courgettes in blokjes van ca. 0,5 cm. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een ruime koekenpan en bak de blokjes in 8 tot 10 minuten goudbruin. Breng op smaak met zout, peper, kerrie en knoflook.
  2. Schep de ricotta in een hoge beker. Voeg de basilicum toe (bewaar wat blaadjes ter garnering), de rest van de olijfolie en maal dit met de staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak.
  3. Kook de spaghetti met de tuinerwten in ruim water in ca. 5 minuten beetgaar. Snijd intussen de zalm in stukjes.
  4. Houd wat kookvocht (1 kopje) apart. Giet de spaghetti met de tuinerwten af en doe dit terug in de pan. Roer de basilicumsaus erdoor en voeg een scheutje vocht toe voor extra smeuïgheid. Schep de zalm en de courgetteblokjes erdoor en garneer met wat blaadjes basilicum. U kunt natuurlijk een andere pastasoort kiezen, zoals bijvoorbeeld tagliatelle... Wilt u laag in de koolhydraten blijven; vervang de pasta dan door bv bloemkoolrijst of broccoli. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

767 kcal/29 gram vet, 10 gram verzadigd/85 gram koolhydraten, 9 gram suikers/9 gram vezels/37 gram eiwit/1,9 gram zout/288 gram groenten.

 

Wijntip

Aangezien dit een Italiaans gerecht is..., als eerste wat wijntips voor Italiaanse wijnen.

Italië: Fruitige, licht zurige rode- of frisse witte wijnen; Chianti; Nebbiolo; Orvieto; Soave.

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Pinot Noir, lichtrode wijn; Chardonnay; witte wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven