We hebben het wel gemerkt het afgelopen jaar. Niet alleen de energieprijzen zijn flink gestegen, maar ook de prijzen van levensmiddelen in de supermarkt rijzen de pan uit. Bij een algemene inflatie van circa 10% zijn de prijzen van boodschappen zelfs nóg meer gestegen. Inmiddels 15 à 20%. Denk hierbij vooral aan tarweproducten (pasta!), zonnebloem- en olijfolie, zuivel en vlees. Geen vrolijke berichten, maar je kunt er zelf gelukkig wel wat aan doen om je uitgaven te beperken.
Er zijn vele manieren om minder uit te geven aan je boodschappen. Met wat kleine aanpassingen en wat aandacht kan je al veel besparen. Hier volgen 10 tips:
- Ga geen boodschappen doen wanneer je trek hebt of verdrietig bent, want dan koop je meer en vaak ook meer ongezonde bewerkte calorierijke voedingsmiddelen, zoals chips, nootjes, snoep en ijs.
- Maak altijd een boodschappenlijstje. Om het aantal impulsaankopen te reduceren is het goed om een boodschappenlijstje op te stellen. Bijvoorbeeld één keer per week een lijstje maken op een vaste dag met in gedachten een weekmenu. Houd je hier aan en ga ook niet te vaak boodschappen doen.
- Stel jezelf de vraag: wat heb ik (echt) nodig? We worden constant verleid tot extra aankopen in de supermarkt. Als je de winkel instapt kun je dit mantra al opstarten: wat heb ik (echt) nodig nu?
- Huismerken zijn gemiddeld 50% goedkoper. Het is echt de moeite waard om vaker voor huismerken te gaan. Probeer eens wat anders dan je vertrouwde A-merk, het product is vaak net zo goed.
- Check de aanbiedingen. Maar houd wel in gedachten dat de huismerken nog steeds goedkoper kunnen zijn dan de A-merken, zelfs bij een aanbieding.
- Bestel online (bezorgen of ophalen). Helemaal niet fysiek in de supermarkt komen en online je boodschappen bestellen kan helpen om minder verleidelijke impulsaankopen te doen. In de online-apps heb je ook een goed overzicht om prijzen te vergelijken.
- Naar de kiloprijs kijken. De prijs per kilo vergelijken kan heel veel geld schelen. Zo zie je dat wanneer je een kiloverpakking van iets koopt dit vaak veel goedkoper is dan bijvoorbeeld 4 x 250 gram.
- Groter inkopen. Wanneer een langer houdbaar product in de aanbieding is, kan het lonen om een grotere hoeveelheid in te slaan. Denk ook aan ingevroren groenten, net zo gezond als verse groente en substantieel goedkoper.
- Kook zo veel mogelijk zelf en voor meerdere dagen. Het ligt voor de hand, maar bijvoorbeeld zelf aardappels schillen is goedkoper dan luxe aardappelproducten kopen voor in de frituur. Groenten zelf snijden in plaats van zakjes voorgesneden groenten. En kook bijvoorbeeld ook eens een dubbele portie, vries de helft in voor een andere keer.
- Ga op de fiets of te voet naar de supermarkt. Twee vliegen in één klap: je krijgt lichaamsbeweging én je hebt geen benzinekosten!