Na weken van bewolking, gevolgd door een oneindig lange periode waarin het bolle gezicht van de volle maan voor stoorzender speelde, was het dan eindelijk onbewolkt. Gewapend met een gedetailleerde sterrenkaart en een flinke lens gingen we op jacht naar de groene komeet met de naam C/2022 E3 (ZTF).
De kleur groen is afkomstig van verdampt organisch materiaal dat door het UV-licht van de zon groenig kleurt. De massa van stof, rots en ijs wordt omhuld door deze groenige wolk. De laatste keer dat het hemellichaam boven de Haagse Beemden te zien was, is vijftigduizend jaar geleden! En we moeten ook weer net zolang wachten tot de komeet opnieuw langs raast. Een once in a lifetime experience dus die we niet wilden missen.
Toch is de enorme ijsklomp pas in maart 2022 ontdekt. Op een afstand van 42 miljoen kilometer verwijderd van de aarde is er geen gevaar voor een inslag. We hoeven er dus niet wakker van te liggen dat C/2022 E3 (ZTF) een enorme ravage gaat aanrichten op onze planeet.
Voor een contrastrijk beeld is het belangrijk dat het zo donker mogelijk is. Dat is tegenwoordig een beetje lastig. Zeker met lantaarnpalen en een verlichte tennisbaan in de buurt. Een makkelijk oriëntatiepunt aan de zuidelijke hemel is de gordel van Orion. Deze constellatie laat zich eenvoudig aan het firmament lokaliseren. Rechts daarboven vindt men het sterrenclustertje de Plejaden, ook wel het Zevengesternte of ‘De zeven zusters’ genoemd. Van daaruit iets naar links, anderhalve graad, onder de rode stip, de planeet Mars, treffen we de komeet aan.
Omdat hij zo ver weg staat, is het moeilijk om zonder telescoop of verrekijker het hemellichaam in volle glorie te aanschouwen. Maar de onmiskenbaar groenige kleur van de wolkachtige omhulling verraadt zijn aanwezigheid in het nachtelijk duister. Vanuit de Asterdplas bezien staat de komeet pal boven Buurthuis Gageldonk. De komeet symboliseert een nieuw begin, dingen waarop we hebben gewacht. Een mooie voorspelling voor het buurthuis.