Koken met Simone - Wortelsalade met kip en linzen

10 februari 2023     Redactie Simone Baars – Bron en foto Dirk van den Broek

 

Een gluten- en lactosevrij hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 10 minuten (+ 30 minuten oventijd). In dit gerecht worden granaatappelpitjes als ingrediënt verwerkt. Wat zijn dit voor pitjes?

 

Granaatappels komen van oorsprong uit Perzië, nu Iran. Door de eeuwen heen wordt de granaatappelstruik ook gekweekt in het Middellandse Zeegebied. De pitjes komen uit de binnenkant van de granaatappel. Bij het snijden komen talloze rode pitjes tevoorschijn. Ze worden omhuld door een soort gelei die ze zoet en sappig laat smaken, maar ze hebben ook een lichtzure smaak; lekker fris!

 

Heel makkelijk snij je de vrucht doormidden; met een lepel tik je op de achterkant en zo vallen de pitjes er eenvoudig uit! De pitjes zijn een goede bron van koolhydraten/vezels/vitamines (bijvoorbeeld vitamine C 6½ mg / magnesium 10 mg / kalium 200 mg) en antioxidanten (werken ontstekingsremmend). Ze bevatten ook veel fruitsuikers dus varieer met ander fruit.

 

Ingrediënten

1 kg winterpeen; 4 el olijfolie; 1 tl zoet paprikapoeder; 1 tl kipkruiden; 4 kipdijfilets; 1 blik linzen van 400 gram; 150 gram rucola melange; 3 el gembersiroop; 2 el appelazijn; 100 gram granaatappelpitjes.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de winterpeen en halveer ze in de lengte en daarna in lange kwarten. Meng 2 eetlepels olie en peper en verdeel dit over de wortels. Leg de wortels in een beetje ingevette ovenschaal en rooster deze 30 minuten.
  2. Meng intussen het paprikapoeder en de kipkruiden. Halveer de kipdijfilets en wrijf deze in met het mengsel. Leg de kipdijfilets in een ovenschaal en bak deze samen met de winterpeen in de oven in circa 25 minuten gaar.
  3. Spoel de linzen onder koud stromend water en laat ze uitlekken in een vergiet. Meng in een saladeschaal de rucolamelange met de linzen. Maak een dressing van de rest van de olie, de gembersiroop en de azijn. Breng op smaak met zout, peper en eventueel knoflook.
  4. Verdeel de geroosterde peen en kipdijfilets over de salade. Besprenkel met de dressing en bestrooi met de granaatappelpitjes. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

498 kcal/21 gram vet, 5 gram verzadigd/41 gram koolhydraten, 17 gram suikers/28 gram eiwit/1 gram zout/16 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk: Champagne, mousserende witte wijn;

Spanje: Cava; mousserende witte wijn;

Italië: Prosecco; mousserende witte wijn;

Portugal: Gatao Vinho Verde; mousserende witte wijn

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Shiraz, soepele, droge rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven