Budgetbuddy (6) – Van hamster tot prepper

06 februari 2023     Redactie Alex De Vliegere – Fotografie Geert Dekkers en Connie Kooij-Lemson

 

De hamster, dat schattige knaagdiertje dat zich gedurende de zomermaanden het liefst van overtollige energie ontdoet door als een dolle te rennen in een zuurstokroze tredmolentje om zo in vorm te blijven, heeft meer noten op zijn zang.

 

Het hamsteren hebben we van die beestjes geleerd. Ze zijn instinctmatig zeer bedreven in het opbouwen van een wintervoorraad aan voedsel. Waar moet zo’n diertje immers etenswaar vinden als er buiten een sneeuwlaag ligt die ver boven hem uittorent? Hamsters houden van warm en knus en zijn geëvolueerd tot keien in het voorraadbeheer. Zij hebben deze tak van overleven tot kunst verheven.

 

Waarom hamsteren?

Voor een hamster is de reden eenduidig: een schaarse periode zien te overbruggen, in afwachting van het grote lentefeest. Voor mensen gelden andere voorwaarden. Wij zoeken naar eieren als het lente wordt, maar dat is meer een symbolische daad, want wij ‘vinden’ ons voedsel gewoon bij het winkelcentrum, weer of geen weer. Een hamster zou zich in zo’n geval kunnen afvragen: “Waarom hamsteren jullie dan?”

 

Er zijn voor ons als mens, complexe wezens die we zijn, diverse hamsterredenen.

  • Een ‘comfortabele’ voorraad opbouwen om niet voor elk wissewasje naar het winkelcentrum te hoeven afreizen. We beschikken graag over een ‘pakvoorraad’.
  • Een ‘voordeel’ voorraad inslaan. We kopen het nú omdat het een gunstige aanbieding betreft. Een tweede product gratis? Pak mee!
  • Een ‘paniek’ voorraad aanleggen. De ontwikkelingen om ons heen en in ieder geval de nieuwsberichten verstoren onze rust. We laten ons erdoor opjagen om in te slaan ‘nu het nog kan’. Denk maar eens terug aan de toiletpapiercrisis waarmee het coronatijdperk aanving. Of het werkelijk nodig is weet je altijd pas achteraf.

 

Een berg koffie

Komt er oorlog? Laten we maar hopen van niet, maar volgende week is alles ongetwijfeld weer een beetje duurder geworden. Let bij het inslaan wel op uw verbruik en de uiterste bewaardatum. Weggooien is zonde, daar hamsteren we niet voor.

Koffie kun je lang bewaren. Conserven in pot of blik ook, evenals pakken ‘droogvoer’ zoals rijst en pasta. Een overbruggingsvoorraad van drie maanden moet goed te doen zijn.

 

FIFO

Het is slim om ook uw voorraad-management op orde te brengen. Hanteer zo mogelijk het FIFO-systeem: First In First Out. Zeker bij een volle vriezer is dit aan te raden. Een zak ingevroren groente wordt er ten langen leste niet lekkerder op. Per maand een lade reserveren werkt prima. Je houdt dan zonder moeite een goed overzicht.

 

Preppen

Preppen kun je zien als een breedspectrumvariant van survivallen. Preppers preppen niet zozeer uit bittere noodzaak. Zie het meer als een ‘doorgeslagen hobby’. Het is in ieder geval leuk en interessant om mee bezig te zijn en kwaad kan het zeker niet.

Regenwater opvangen om het toilet mee door te spoelen, wat is daar op tegen?

 

Voelt u al prepkriebels? Kijk dan eens op: Preppen voor beginners + Gratis Stappenplan - NuPreppen.com

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven