Archeologisch onderzoek bij het Dwarsmoerenpad

02 februari 2023     Redactie Alex De Vliegere – Fotografie Jan Brouwer

 

Steeds als ergens in de wijk de bodem wordt ‘geopend’ ontvangen we vragen hierover. Wat zijn ze daar aan het doen? Gaan ze daar bouwen? Ditmaal wordt er gegraven in het veldje tussen het Dwarsmoerenpad en de rondweg. Waarom?

 

Lange hopen zwarte grond liggen mooi in het gelid over het veld uitgespreid. Daartussen metersbrede greppels waaraan direct opvalt dat ze wel heel erg netjes zijn uitgegraven. Het bodemoppervlak van de greppels ligt er glad als een spiegeltje bij. De drie medewerkers van de archeologische dienst houden even pauze en warmen hun handen aan een lekkere mok thee. “Gelukkig regent het niet”, zegt een van de gravers.

 

Ecologische opwaardering

In de Landgoederenzone, waar ook dit lapje grond toe behoort, wordt geïnvesteerd om de ecologische waarde ervan op een hoger niveau te brengen. Op enkele plaatsen in het gebied wordt bijvoorbeeld een klein toplaagje van de grond weggehaald om bepaalde plantengroei een betere kans te geven. De begrazing is om die reden ook aangepast. De Galloways zijn verdwenen en er is een ‘winterhard’ paardenras voor teruggekomen. Er zijn vorig jaar informatie- en inspraakavonden georganiseerd om de omwonenden bij de plannen te betrekken. Daarbij is ook gesproken over mooie wandelpaden om en door het gebied.

 

 

Verkleuringen

Voordat het gebied wordt aangepakt, wordt er eerst archeologisch onderzoek verricht. De archeologen vertellen dat ze al op meer plaatsen ‘proefsleuven’ hebben gegraven. Na het onderzoek worden deze weer dichtgemaakt. Er wordt een laag grond weggehaald totdat het ‘onverstoorde niveau’ is bereikt. Hier is de bodem in het verleden op geen enkele manier door elkaar gehusseld. Verkleuringen in zo’n mooie gladde, onaangeroerde laag laten duidelijk zien waar bijvoorbeeld palen in de grond hebben gestaan. Deze verraden dan weer dat er bijvoorbeeld ooit een boerderij of schuur op die plek heeft gestaan en ook hoe groot die is geweest.

 

Het gebied heeft nog geen spectaculaire verrassingen aan het licht gebracht. Er is alleen een klein voormalig waterloopje getraceerd waar men nog niet van wist. Er zijn geen sporen van vroegere bewoning aangetroffen. En de grote goudschat waar in de legende van het Heksenwiel over gesproken wordt? Een van de teamleden zegt resoluut: “Als we hier morgen niet meer zijn, dan weet je hoe dat komt.”

Terug Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven