Koken – Blijven drinken

27 januari 2023     Redactie en foto Alex De Vliegere

 

Help, Simone ligt ziek in haar mandje! Wij wensen haar spoedig beterschap en publiceren, heel toepasselijk, een verhaal over eten en drinken tijdens het ziek zijn.

 

Voeding hebben we nodig om in onze energiebehoefte te voorzien, om ons lijf in vorm te houden en om onszelf op een goede temperatuur te houden. Sommige substanties zijn essentieel, denk aan vitaminen en mineralen, om de boel naar wens te laten functioneren.

 

Maar als we ziek zijn worden bepaalde mechanismes binnenin onszelf anders aangestuurd. Bij ontstekingen en koorts kan de temperatuur behoorlijk oplopen en het is maar zeer de vraag of we dit vuur met brandstof in de vorm van eten nog verder moeten aanwakkeren. Vaak hebben we dan ook helemaal geen eetlust en zijn kleine slokjes lauw water of slappe thee het enige dat we er nog bij kunnen hebben. Vochtinname heeft dan echt de hoogste prioriteit.

 

Mijn moeder had voor dat soort gevallen een ‘geheim recept’ paraat. Lekker, gezond en niet belastend. Ze perste twee sinaasappels uit en sneed een banaan in plakjes. Geweldige combi, zelfs als er sprake is van een tijdelijk gebrek aan smaak is het nog lekker! Of het ooit iets heeft bijgedragen aan een genezingsproces is nog de vraag, maar het ziek zijn werd er zeker door veraangenaamd.

 

Kippensoep

Na een paar dagen ziek te zijn geweest ben je vaak niet meteen beter, maar bereik je het stadium waarin je jezelf qua slapte het best kunt vergelijken met een uitgeknepen dweil. Een licht verteerbaar krachtbouillonnetje is dan een geweldig wapen in de strijd. Vaak wordt gezegd dat er in kippensoep wonderbaarlijke genezende krachten schuilgaan. Sommigen zweren zelfs bij een glaasje cognac met een rauw ei!

 

In geval van een chronisch ziektebeeld kan een verstandige voedselinname, zeg maar een dieet, wonderen doen. Vaak betreft het een weglaten van een of meerdere basisvoedingsstoffen, denk bijvoorbeeld aan zoutarme, koolhydraatarme of glutenvrije producten. Vegetariërs, pescetariërs, lactariërs en veganisten leggen de lat voor zichzelf nog iets hoger. Toch zijn er in al deze gevallen ‘lekkere opties’ te bedenken. Het schrijven hierover laat ik graag over aan Simone.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven