De grote lisdodde

19 januari 2023     Redactie Jolande Rommens-Musquetier – Foto HongGuang Wang

 

Je kent ze vast wel die prachtige, bruine pluizige, zachte sigaren in het riet langs de slootkant of, zoals hier op de foto, in waterrijk gebied in onze polderlandschappen. Dat zijn de uitgebloeide aren van de grote lisdodde. Het mooie van deze bloeiwijze is dat mannelijke en vrouwelijke delen van de plant recht boven elkaar zitten. De bruine sigaargevormde aar is het vrouwelijke deel en daarboven zit een dunnere geelbruine aar, die ooit het mannelijke deel is geweest.

 

De grote lisdodde is familie van de lisdodde zoals de naam al doet vermoeden. Je hebt er verschillende soorten van. Deze soort groeit het liefst in ondiepe voedselrijke en wat zurige gronden langs beekjes, sloten en vennen. Bij open water kom je ze niet tegen. Het is een plant die zorgt dat ondiepe waterrijke gebieden 'verlanden'. Vandaar dat de gemeente Breda regelmatig de waterkanten langs onze sloten opschoont om te voorkomen dat ze de sloot dempen of dicht laten groeien.

 

Deze rietachtige plant vermeerdert zich snel via ondergrondse wortelstokken, zodat je ze vaak in grote bossen of rijen aantreft langs waterkanten. Het is een veelvoorkomende soort in Nederland. Een jonge plant kan in een jaar uitgroeien tot een pol met een doorsnede van 3 meter en kan daardoor net als de braam en brandnetel, snel een omgeving domineren en andere soorten wegdrukken uit de natuur. Is het water erg voedselrijk door bijvoorbeeld overbemesting dan gaat dit proces heel hard en gaat de biodiversiteit verloren in zo'n gebied.

 

De plant is niet giftig en sommige delen van de plant zijn goed eetbaar, maar het is de vraag of ze erg lekker zijn. De witte binnenkant van de jonge scheuten en de jonge knoppen kan je opeten. Je kan van het stuifmeel koeken bakken door het als meel te gebruiken en je kan de wortelstokken koken of vermalen als meel. De zaden zijn geschikt om te drogen of roosteren.

Ten slotte is de grote lisdodde een nuttige plant, want hij heeft het vermogen vuil en overvloedige meststoffen uit het water op te nemen. Je kan de pluis van de sigaren gebruiken om een vuur mee aan te maken. Het brandt goed als het droog is. Daarbij zijn de uitgebloeide (sig)aren erg mooi als decoratiemateriaal in een groot droogstuk.

Schrijf reactie

^ Naar boven