Rijst met prei en garnalen

13 januari 2023     Redactie Simone Baars – Bron Dirk van den Broek

 

Een gluten- en lactosevrij hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 18 minuten. Dit gerecht wordt bereid met zilvervliesrijst. Elke rijstkorrel begint bij de rijstplant. Als de korrels er klaar voor zijn dan worden de rijstkorrels ‘gedorst’ (uit de plant verwijderd). Daarna wordt in een speciale molen het kaf gescheiden van de korrels. De korrels gaan door een speciale zeef en... de zilvervliesrijst is een feit!

 

Bij witte rijst wordt de korrel nog geslepen en gepolijst waardoor de zemel (het vliesje) en de kiem verloren gaan.

Zilvervliesrijst (een volkoren graanproduct) bevat vezels en is een bron van koolhydraten en andere voedingsstoffen. De koolhydraten uit de zilvervliesrijst worden in het bloed minder snel omgezet naar suikers dan de koolhydraten uit niet-volkoren graanproducten. Gevolg; je hebt minder snel honger, dus ook ideaal als je wil afvallen! De rijst heeft een milde, nootachtige smaak en een stevige bite.

 

Ingrediënten

400 gram zilvervliesrijst; 1 limoen; ca. 750 tot 1 kilo prei; ca. 300 gram gemarineerde garnalen; 80 gram ongezouten pinda's (eigen smaak).

 

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst 10 minuten in water met een beetje zout (of groentebouillonblokje). Giet de rijst af en houdt dit warm met de deksel op de pan. Rasp intussen een halve limoen en pers de vrucht uit. Snij de andere helft in partjes.
  2. Was de prei en snij deze in niet al te grote schuine stukken. Verhit de wok met 2 el olie (afkomstig van de gemarineerde garnalen). Wok de prei in de hete olie al omscheppend gaar totdat deze licht gekleurd is. Giet de garnalen af en vang de overgebleven olie op. Voeg de garnalen zonder olie toe aan de prei en warm mee. Voeg het limoensap toe en breng op smaak met zout, peper, eventueel sambal.
  3. Hak intussen de pinda's grof (optioneel). Schep de rijst voor het serveren om met het limoensap en de overgebleven olie van de garnalen. Bestrooi, optioneel, de rijst met de pinda's en garneer met de partjes limoen. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

621 kcal/28 gram vet, 3 gram verzadigd/66 gram koolhydraten, 8 gram suikers/21 gram eiwit/1 gram zout/10 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk: Pinot Blanc, droge witte wijn

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Chardonnay, droge witte wijn

Frankrijk; Minervois: Languedoc- Roussillon, droge rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven