Driekoningen

06 januari 2023     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Vandaag is het 6 januari. Deze dag staat in de kerk in het teken van de drie koningen. Volgens oude geschriften waren het drie magiërs of drie wijzen die ergens uit verre gebieden ten oosten van het huidige Israël afkomstig waren. Hun namen waren Caspar, Balthasar en Melchior.

 

In een grote karavaan met personeel, tenten en kamelen trokken ze door de woestijn. Ze volgden een opmerkelijk hemellichaam. Sterrenkundigen hebben diverse theorieën opgesteld over wat er in die tijd te zien kan zijn geweest. Hemellichamen waren tweeduizend jaar geleden nog niet wetenschappelijk onderzocht. Ze stonden symbool voor goddelijke tekens.

 

Supernova

Een supernova waarvan tegenwoordig elk spoor duister is moet in die tijd een bijzondere gebeurtenis zijn geweest. Dit soort natuurverschijnselen werden in die tijd vaak ingesloten in belangrijke verhalen. Veel van die verhalen hebben de tand des tijds doorstaan. Diepgaand onderzoek is vaak nodig om de werkelijke gebeurtenissen te achterhalen. Het verhaal over de drie koningen staat bol van symboliek en ingesloten boodschappen.

 

 

In het twee millennia oude Bijbelverhaal komt het drietal hulde brengen aan God die op de aarde voor een keer is geïncarneerd in een mens van vlees en bloed om de materiële wereld te ervaren op dezelfde manier zoals mensen dat doen. Het embryo werd in het verhaal daarom ook niet op een natuurlijke wijze verwekt. De moeder was onbevlekt. Daarmee wordt bedoeld dat het een menselijk wezen was dat geïncarneerd was door een zuivere goddelijke ziel. Onbevlekt heeft niets te maken met conceptie. Kunstenaars hebben allerlei thema’s en betekenissen aan de drie mannen toegevoegd. Het is interessant om dat ook eens nader te bekijken.

 

Interessant is dat op de oudste afbeeldingen van dit trio hun kleding overeenkomstig magiërs of wijzen is. Eeuwen later werden ze door bekende Europese schilders afgebeeld als middeleeuwse vorsten, met een gouden kroon op het hoofd en dure mantels die afgezet zijn met bont van de marterachtige hermelijn. Deze sprookjesachtige verschijningen sloegen enorm aan bij de kerkgangers. Vandaar dat het drietal nu bekend staat als de drie koningen.

 

 

Symboliek

De drie mannen vertegenwoordigen de drie in de oudheid bekende werelddelen Afrika, Azië en Europa. Ze zijn ook van de drie leeftijden van de mens. Jong, volwassen en bejaard. De oude Melchior, in het rood gekleed en met lange baard, nam goud mee dat voor inzicht in de spirituele wereld staat. De kleur rood staat voor passie, vastberadenheid en sterke emoties. Balthasar, een sterke man die midden in het leven staat is gehuld in blauwtinten. Hij nam wierook mee. Wierook verdrijft negatieve invloeden en staat voor het jezelf opofferen. De kleur blauw staat voor inzicht. De donkere wijze Caspar, een jongeman, nam mirre mee. Deze stof werd in de oudheid gebruikt bij het mummificeren van overleden farao’s. Dat waren goddelijke vorsten. Deze hars symboliseert de eeuwig levende ziel.

 

HBNieuws – Modern Prinsenbeek redacteur Anja Wierckx-Staps speelt op haar accordeon een aantal bekende liedjes rondom Driekoningen. Ze zijn hieronder te beluisteren:

 

 

 

 

 

Terug Schrijf reactie

Reacties:

07 januari 2023 - 18:34:48
Tonny Heuvelmans

Heel mooi ! Van alles van de driekonigen ook de boom van Prinsenbeek .Ook indonesie was er bij ! 6

^ Naar boven