Koken met Simone - Venkellasagne met saucijs

21 december 2022     Redactie Simone Baars – Bron: Dirk van den Broek

Venkellasagne met (varkens- of runder) saucijs. Indien u dit gerecht wil maken zonder vlees, kies dan voor vis. Als u extra koolhydraatarm wil eten gebruik dan in plaats van de lasagnebladen pompoen bladen! (of aubergine en courgette).

 

Geen idee wat u met kerst gaat eten, maar met een lekker voorgerecht en dessert is dit ook een feestelijk gerecht! Het is ook makkelijk om van tevoren klaar te maken! Een hoofdgerecht voor 4 personen; bereidingstijd 25 minuten (+ 45 minuten oventijd).

 

Ingrediënten

3 venkelknollen; 2 teentjes knoflook; 150 gram cherrytomaten; 350 gram varkens- of rundersaucijs; 2 tl venkelzaadjes; 150 ml droge witte wijn; 1 grote fles Grand Italia tomatensaus naar keus (traditioneel, met basilicum of met knoflook); 250 gram lasagnebladen; 150 gram geraspte- of fijn gesneden mozzarella; verse basilicum; ingevette ovenschaal.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Snij een klein stukje van de onderkant van de venkelknollen, snij de venkel in plakken van 1/2 cm en snij de toppen fijn. Snij de knoflook fijn, halveer de cherrytomaten en snij de saucijzen in plakjes.
  2. Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak de plakjes saucijs met het venkelzaad in ca. 3 minuten goudbruin en gaar. Schep met een schuimspaan het vlees uit de pan. Bak de venkel 5 minuten in het achtergebleven bakvet. Voeg de witte wijn en de knoflook toe en breng aan de kook. Laat dit 3 minuten koken en voeg dan de tomatensaus toe. Laat ca. 10 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout en basilicum (liefst vers).
  3. Bedek de bodem van de ovenschaal met een beetje saus. Verdeel achtereenvolgens 1/3 van de lasagnebladen, 1/3 van de saus, de helft van de tomaatjes en de helft van de saucijs.

Maak nog 2 lagen en eindig met de lasagnebladen. Verdeel de mozzarella (én eventueel nog geraspte kaas) over de lasagne en bak in het midden van de oven in ca. 45 minuten gaar. Ik zou de oven op 180 graden zetten. Dek de schaal af met aluminiumfolie als het te donker wordt. Garneer eventueel nog met verse basilicum. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

596 kcal/25 gram vet, 11 gram verzadigd/50 gram koolhydraten, 9 gram suikers/33 gram eiwit/3 gram zout/ 7 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk/Nieuwe Wereld:  Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk/Elzas:  Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Shiraz, droge rode wijn.

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven