Koken met Simone - Romige chocolade sinttaart

04 december 2022     Redactie Simone Baars – Bron Jumbo

 

Zo maken we pakjesavond- of middag nóg feestelijker en lekkerder! Een heerlijke, echt super smakelijke taart!

Om je vingers bij af te likken! Maar, verwennen hoort bij het vieren van sinterklaas, nietwaar?

 

Gebak of nagerecht of gewoon lekker bij de koffie of de thee. Ca. twaalf personen, bereidingstijd ca. 45 minuten, (+ 30 minuten oventijd en afkoelen en opstijven).

 

Ingrediënten

vier eieren, gesplitst; 125 gram fijne tafelsuiker; 75 gram bloem + 15 gram maïzena; 2 tl kardemom; 40 gram cacao; 300 gram pure chocolade, grof gehakt; 250 ml slagroom; 150 gram sinaasappelmarmelade; chocolade kruidnoten naar keuze (puur, wit, melk, karamel), om te versieren. Springvorm, doorsnee 20 cm, ingevet, bakpapier, keukenmachine of mixer.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Klop de dooiers met de suiker bleekgeel en romig. Zeef de bloem met de maïzena, kardemom en de cacao boven het dooiermengsel en spatel er luchtig door.
  2. Klop in een schone, vetvrije kom met schone gardes de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door het dooiermengsel. Schenk het beslag in de vorm .
  3. Bak de biscuitcake in de voorverwarmde oven in 30-35 minuten gaar. Prik met een satéprikker in de cake, deze moet er droog uitkomen, verleng anders de baktijd met enkele minuten.

Laat de cake goed afkoelen (bij voorkeur zelfs 1 dag , zodat de taart steviger wordt en makkelijker te snijden is).

  1. Smelt de helft van de chocolade au bain-marie (hittebestendige kom boven een pan heet water), laat de kom het water niet raken. Schenk de gesmolten chocolade in een beslagkom, afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg de slagroom toe en klop tot een dikke romige crème, zoals zachte boter!
  2. Snij de biscuitbodem horizontaal in drie lagen. Bestrijk de onderste laag met de helft van de marmelade en 1/3 van de chocoladeroom. Leg de tweede cakelaag erop en bestrijk met de rest van de marmelade en 1/3 van de chocoladeroom. Dek af met de laatste cakelaag en strijk de rest van de chocoladeroom over de boven- en zijkanten van de taart.
  3. Smelt ook de rest van de chocolade au bain-marie. Neem de chocolade van het vuur, laat iets afkoelen en schenk dit over de taart. Garneer de bovenkant met de kruidnoten.
  4. Laat de taart helemaal drogen en weer stevig worden. Snij de taart met een in heet water warm gemaakt mes in mooie punten.

 

Nóg lekkerder....? Bolletje roomijs, toefje slagroom... Geniet ervan!

 

Voedingswaarde per persoon

397 kcal/23 gram vet, 14 gram verzadigd/39 gram koolhydraten, 29 gram suikers/3 gram vezels/7 gram eiwit/0,2 zout.

 

Wijntip

Frankrijk: Bergerac, droge witte wijn,

Frankrijk;:Champagne, Champagne, mousserende wijn, demi- sec of sec,

Spanje: Cava, mousserende witte wijn, demi-sec of sec,

Portugal: Muscatel, zoete witte wijn,

Portugal: rode Port.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven