Koken met Simone - Feestelijke Sinterklaas-cheesecake

28 november 2022     Redactie Simone Baars – Bron: Jumbo

 

Gebak óf nagerecht voor acht personen. Bereidingstijd 25 minuten (+ 50/55 minuten oventijd en afkoelen).

Oh, oh, wat was het laatst gezellig op het Heksenwiel. Allereerst De Zandkasteelshow, zooo leuk...en, ja hoor...daarna kwam toch echt de Sint met zijn Pietenband! Het was genieten en kkkkkkoud.

 

Vooruitlopend op het heerlijk avondje deze smakelijke Sinterklaas-cheesecake!

 

Ingrediënten

1/2 pak banketbakkers speculaas (400 gram); 100 gr ongezouten roomboter; 600 gram roomkaas naturel; 150 gram suiker; 1 zakje vanillesuiker; 2 el speculaas & koekkruiden; 3 grote eieren; (chocolade) kruid- of pepernoten en nog eventueel strooigoed ter garnering. Keukenmachine of mixer, bakpapier en een vierkante ingevette springvorm (20x20 cm).

 

  1. Maal in de keukenmachine de koekjes tot kruimels of sla ze met de deegroller in afgesloten plastic zak fijn.

Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm. Sluit de springvorm.

  1. Smelt in een steelpan op laag vuur de boter, zonder te laten kleuren. Schep het koekkruim door de boter.

Schep het koekmengsel op de bodem van de springvorm en strijk dit met de bolle kant van een lepel glad.

Zet de koekbodem in de koelkast om op te stijven.

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop in de keukenmachine of met de mixer de roomkaas met de suiker, vanillesuiker en de speculaaskruiden glad.
  2. Klop één voor één de eieren erdoor.

Schenk het roomkaasmengsel op de koekbodem.

  1. Bak de cake in 50 tot 55 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is en stevig aanvoelt. De binnenkant is dan nog zacht en romig. Laat de cheesecake in de vorm afkoelen.

Tip: Zet de cake liefst nog een hele nacht in de vorm in de koelkast voor extra smaak en een mooie stevige structuur.

  1. Versier met de kruid- en/of pepernoten en het strooigoed. Serveer actueel met slagroom. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per stuk: 600 kcal/42 gram vet, 26 gram verzadigd/45 gram koolhydraten, 31 gram suikers/1 gram vezels/10 gram eiwit/1 gram zout.

 

Wijntip

De cake kan natuurlijk ook geserveerd worden bij koffie, thee of warme chocolademelk.

Frankrijk: Bordeaux, Cadillac, zoete witte wijn;

Frankrijk: Champagne, Champagne, mousserende witte wijn (demi- sec/sec).

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven