Dierendinsdag - De Cheyletiella mijt

22 november 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

 

Pip is een Teddy dwergkonijn van drie jaar oud. Hij had last van plakpoep. Bij een gezond konijn is de achterhand droog en schoon en zijn de keutels droog en rond.

 

Een konijn produceert dagelijks ook blindedarmkeutels. Deze keutels zijn wat zachter en kleiner dan de normale keutels en plakken aan elkaar in een soort trosje. Deze keutels zijn rijk aan mineralen, vitaminen, eiwitten en gezonde bacteriën. Een konijn eet deze keutels weer op, zodat alle voedingstoffen opgenomen kunnen worden. Een konijn eet deze keutels meteen op als hij ze uitpoept. Je ziet ze dus niet in het hok liggen.

 

De plakpoep van Pip werd veroorzaakt door de blindedarmkeutels. Deze werden niet meer volledig opgegeten en plakten aan de achterhand. Als een konijn deze keutels niet meer goed opeet kan dit verschillende oorzaken hebben. Zoals bijvoorbeeld problemen met het gebit, de gewrichten, verminderde weerstand of andere gezondheidsproblemen.

 

In het klinisch onderzoek viel ons op dat de vacht vol zat met schilfers en we zagen ook kale plekken. We hebben wat haren en schilfers afgenomen en bekeken onder de microscoop. We zagen dat Pip de Cheyletiella mijt heeft. Deze vachtmijt van 0,5 mm groot komt voor bij konijn en cavia, maar ook hond en kat kunnen besmet raken. De mijt leeft op de oppervlakkige huidlaag en bevindt zich tussen de schilfers waarmee hij zich voedt. De mijt veroorzaakt veel schilfers, kale plekken en jeuk.

 

De behandeling bestaat uit het toedienen van een pipet met de werkzame stof Selamectine. Als de

pipet na een maand herhaald wordt, is de mijt verdwenen.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven