Koken met Simone - Aardappel-preisoep met zalm

18 november 2022     Redactie Simone Baars – Bron: Jumbo

 

Lunch- of hoofdgerecht voor vier personen, 25 minuten! Dit is van oorsprong een lunchgerecht, maar als u er een stokbroodje met kruidenboter (of gerookte zalm!) bij eet kan het zeker als hoofdgerecht genuttigd worden. We hebben mooie dagen gehad in november maar de temperatuur loopt snel terug, zeker als het zonnetje weg is. Een lekkere, gezonde en voedzame soep smaakt dan altijd!

 

Ingrediënten

400 gr kruidige aardappelen. Als u nog meer op de koolhydraten wil letten dan kunt u ook knolselderij op dezelfde wijze gebruiken/ 1 prei/2 el olijfolie/2 kip bouillon blokjes/1 blikje roze zalm van ca. 200 gram/2 tl mierikswortel, als u van pittig houdt mag dat meer zijn!/1 bekertje crème fraîche van 125 gram./staafmixer.

 

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Snij het witte- en lichtgroene deel van de prei in ringen en was de prei zorgvuldig.
  2. Verhit in een soeppan 1 el olie en bak de aardappelblokjes en de preiringen 5 minuten. Voeg 1 liter water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat dit 10 minuten zachtjes koken.
  3. Laat intussen de zalm uitlekken, verwijder eventueel graten en velletjes en doe dit in een kom.

Meng dit met 1 tl mierikswortel. Snij het mooiste deel van het donkergroene deel van de prei in zo dun mogelijk ringen en was dit zorgvuldig. Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak het groen van de prei ca. 3 minuten op middelhoog vuur.

  1. Haal de soep van het vuur , voeg de crème fraîche en de rest van de mierikswortel toe en pureer met de staafmixer.
  2. Schep de soep in vier kommen of diepe borden. Verdeel eerst de zalm en dan de gebakken prei erover en serveer. Naar smaak eventueel nog zout of peper toevoegen. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

316 kcal; vet 18 gram, waarvan 8 gram verzadigd; 22 gram koolhydraten, 4 gram suikers; 3 gram vezels; 15 gram eiwit; 2,5 gram zout; 44 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk: Elzas; Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk: Provence, droge rosé;

Frankrijk: Elzas; Pinot Noir; droge rode wijn;

Spanje: Rioja Reserve, droge rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven