Vandaag de eerste aflevering van Budgetbuddy: een artikelenserie waarin we ons dagelijks leven met een uiterst zuinige blik gadeslaan. Steeds zoomen we in op een thema en voor vandaag is dat: de was.
Onze kleding en het beddengoed wassen we regelmatig. Vervuiling door stof en ongewenste geurtjes laten zich met een simpel sopje verwijderen. Hardnekkig vuil en ernstige vlekken vergen een steviger aanpak.
Handwas of machine
Machinewas is doorgaans voordeliger. Moderne wasmachines zijn op zuinigheid ontworpen. Het gaat daarbij niet alleen om de hoeveelheid water die de machine verbruikt, maar vooral om het op temperatuur brengen ervan. Hierom is wassen in de zomer iets voordeliger dan in de winter. Zolang wilt u, mag ik hopen, niet wachten. Wel is het verstandig voldoende wasgoed op te sparen voordat u de machine laat draaien. Het is saai maar ook nuttig het instructieboekje dat bij de machine hoort eens goed door te nemen. Heeft de machine een ecostand? Op 30 graden wast u voordeliger dan op 40. Is een voorwas noodzakelijk of is het voldoende de hardnekkige vlekken in te wrijven met een beetje ossengalzeep?
Wasmiddel
Duurdere middelen zijn vaak iets zuiniger in gebruik, al hangt dat natuurlijk van de persoon die doseert af. Is de was niet al te vuil, dan kun je best met iets minder wasmiddel toe. Zegt de verpakking: goed voor 20 wasbeurten, dan kun je er ook wel 22, 23, 24… wasjes mee doen.
Azijn
Wasverzachter zorgt ervoor dat de was niet stijf van de kalk uit het waswater, hard en schurend aanvoelt. Een handdoek gewassen zonder verzachter, daar haal je als hij ook nog eens niet gestreken is je rug mee open. De meeste wasverzachters doen hun werk uitstekend. Daarbij krijg je vaak een neusverdovend parfum, van kokos, magnolia, bergamot of patchoulli op de koop toe. Zonder luchtje kan ook maar daarvoor betaal je vaak nog iets meer. Sommige mensen hebben een kriebelgevoelige huid en reageren allergisch op wasverzachters. Vervang deze middelen eens door azijn. Een klein scheutje kleurloze schoonmaakazijn in het wasverzachtercompartiment en de was blijft zacht. De was gaat er niet zuur van ruiken en kriebelprikkels blijven achterwege.
Azijn verwijdert de grauwsluier en is nog eens goed voor de machine ook. Bij een verbruik van zeg drie liter per jaar kom je, met de aanbiedingskorting inbegrepen, voor wasverzachter op een jaarbedrag van 9,84 euro. Voor azijn betaal je 1,58 euro.
Drogen
Drogen in de droogtrommel: de was komt er zacht en vrijwel kreukloos uit. Het elektriciteitsverbruik van zo’n apparaat is hoog, en vergeet de aanschafkosten niet. Trommeldrogen is dus niet goedkoop. Volgens Google moet je rekenen op ruim een euro per droogbeurt. Hier biedt het vlinderrekje soelaas. De was droogt gratis, als het weer het toelaat in de buitenlucht, anders binnen. Zorg wel voor voldoende ventilatie want het vocht moet toch ergens blijven en beschimmelde gordijnen zien er niet uit.
Strijken
We liggen in een kreuk! Het zou de komende winter wel eens een fashion statement kunnen worden! Het is algemeen bekend dat strijken voor velen niet de meest favoriete huishoudelijke bezigheid is. Een simpel strijkboutje vergt al snel 1200 Watt, zolang het lampje brandt. Wil je toch strijken? Werk dan door en laat het mobieltje met rust. Een voordeel van strijken is dat de bout ook warmte aan de omgeving afstaat, al is het een duur kacheltje.