Koken met Simone - Bloemkoolgratin met zalm

21 oktober 2022     Redactie Simone Baars - Bron: Dirk van den Broek

 

Vegetarisch hoofdgerecht voor vier personen. Een heerlijk recept van Dirk van de Broek. De combinatie van de bloemkool, de room en de zalm maken deze gratin lekker en bijzonder.

 

Natuurlijk kunt u de zalm vervangen door een andere vissoort naar smaak, bijvoorbeeld makreel. Een goede combi! Als u kiest voor een niet-vegetarische variatie dan kunt u bijvoorbeeld kipfilet, gehakt of parmaham gebruiken. Mocht u kipfilet, gehakt of ander vlees gebruiken dat nog moet garen, dan het vlees direct toevoegen aan de ovenschotel.

 

Ingrediënten

1 bloemkool; 1 winterpeen; 2 teentjes knoflook; 4 takjes tijm; 4 grote tomaten; 200 ml slagroom/kookroom/1 el pittige mosterd/100 gram geraspte kaas (of meer); 2 el olijfolie; 200 gram gerookte zalm. Peper, zout, eventueel dille. Ovenschotel.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Snij de wortel in blokjes. Snij de knoflook fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Snij de tomaten in plakjes.
  2. Schep de bloemkool en wortel om met de knoflook, 2/3 van de tijm, slagroom, mosterd, kaas, peper en zout. Zelf kook ik de bloemkool met de wortel eventjes kort voor. De oventijd kan dan ook wat korter.

Schep alles in de ovenschaal, verdeel de plakjes tomaat erover en besprenkel met de olijfolie. Bak dit in circa 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar. Dek het eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt.

  1. Neem het gerecht uit de oven en verdeel met de gerookte zalm en de rest van de tijm. Dille smaakt ook lekker bij vis. Lekker met gebakken krieltjes, aardappelpuree of rijst. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

515 kcal. 43 gram vet, 19 gram verzadigd. 13 gram koolhydraten, 9 gram suikers, 16 gram eiwit, 2 gram zout, 7 gram vezels.

 

Wijntip

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk/Nieuwe Wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk Elzas/Roemenië: Pinot Noir; droge rode wijn;

Spanje: Tempranillo; droge rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven