Wijn en Wijnreizen – Italië - Sicilië

24 september 2022     Redactie Jacqueline de Gouw

 

Sicilië, de zonovergoten regio aan de voet van de metaforische laars, is een eiland van tegenstellingen. Niet in de laatste plaats op het gebied van de wijnbouw. Grote, hypermoderne wijnbedrijven en kleine traditionele wijnboeren staan gebroederlijk naast elkaar.

 

Al sinds mensenheugenis is Sicilië een van de grootste wijngebieden van het land. Jammer genoeg wordt het overgrote deel van de productie nooit gebotteld, maar ingedampt tot concentraat of verstookt tot industriële alcohol. Dit wil niet zeggen dat er geen kwaliteitswijnen te krijgen zijn. Integendeel! Het eiland heeft weliswaar de meeste wijngaarden (140.000 ha) van heel Italië, maar komt samen met Puglia op de tweede plaats als het om productie in hectoliters gaat. Dit als gevolg van een drastische productieverlaging in de wijngaard en het gebruik van moderne vinificatietechnieken in de kelders, teneinde de kwaliteit van de wijnen te verbeteren.

 

Het beeld van het eiland is natuurlijk dat van heet en dor land maar dat is niet overal het geval. De actieve vulkaan Etna is meer dan 3000 meter hoog en de toppen van de Etna zijn met sneeuw bedekt en je kunt er zelfs skiën in de winter. De Etnaomgeving heeft een klimaat dat eerder doet denken aan Noord-Italië.

 

Veel wijnliefhebbers kennen de druif Nero d’Avola, maar er zijn meer druivensoorten op dit eiland. Vooral de druiven die zelfs tot op 700 meter hoogte op de Etna groeien zijn echte bergwijnen. Doordat de druifluis (phylloxera) niet op vulkanische bodem voorkomt kom je hier zeer oude druivenplanten, zelfs van 110 jaar oud, tegen. De druiven zijn dus niet geënt op Amerikaanse wijnstokken. Het microklimaat en de bodem zijn hier heel bijzonder. De bodem die unieke voedingsstoffen bevat, zit vol met vulkanische as, lava, puimsteen en mineralen. De druivensoorten die op de Etna staan zijn: Nerelle Mascalese, Nerello Cappuccio (rood) en Carricante en Cataratto (wit).

 

In 1898 besloot Francesco Nicosia, de overgrootvader van de huidige eigenaar, zijn eerste wijnwinkel te openen in Trecastagni, op de oostelijke helling van de Etna. Dit was de gouden eeuw van de Etna-wijnen, die - zelfs toen - in heel Europa bekendstonden en gewaardeerd werden vanwege hun mineraliteit en ‘vulkanische’ persoonlijkheid. Tegen het einde van de twintigste eeuw kwam het gezin echter in een stroomversnelling, dankzij de vasthoudendheid, moed en innovatieve geest van Carmelo Nicosia, de huidige eigenaar. Door te investeren en door uitbreiding van de wijngaarden is dit huis één van de leidende spelers van Siciliaanse wijn in Italië en de rest van de wereld.

 

Nicosia is een dynamisch, modern en efficiënt familiebedrijf dat kijkt naar de toekomst, maar zonder de traditie te vergeten. Zij maken wijn met volledige inachtneming van het milieu, met de nadruk op de beste inheemse variëteiten en de internationale cultivars die zich het best aan Sicilië kunnen aanpassen. Zij zorgen voor de beste grondstof door de beste druiven te selecteren en enorme zorg te besteden aan het werk in de kelder. Een lang en spannend pad naar kwaliteit, om wijnen te produceren die de beste in de Siciliaanse oenologie vertegenwoordigen.

 

Bij dit wijnhuis zit een osteria waar je heerlijk kunt eten en genieten van de mooie wijnen van Nicosia. Ga gerust langs voor een diner bij deze osteria maar reserveren is wel noodzakelijk.

 

Leuke tip voor een aantal overnachtingen in de Etnaomgeving: Scatitti House. Een eenvoudig maar zeer net huis met panoramisch uitzicht en de eigenaar is ontzettend aardig.

 

W: passievoorwijnbreda.nl

Terug Schrijf reactie

Passie voor wijn


Mijn naam is Jacqueline de Gouw, ik ben Register Vinoloog en woon al heel wat jaartjes in de Haagse Beemden, na mijn jeugd te hebben doorgebracht in Prinsenbeek.

 

Bijna vijf jaar geleden startte ik mijn eigen bedrijf ‘Passie voor Wijn Breda’ waarbij er wijnproeverijen en landelijk erkende wijncursussen worden gegeven.

 


 

Columns

Boekentip van de bieb

Fysio-tips van Gitte

Happy HB'er

Koken met Simone

Passie voor wijn

Shownieuws

Streekheiligen

Toetsenbordmagic

Woutgeluiden

Zondagmorgenstemming

^ Naar boven