Wijnreizen - Wijngaarden in omgeving Breda (3)

06 augustus 2022     Redactie Jacqueline de Gouw - Fotografie Jacqueline de Gouw en Sint Catharinadal

 

In dit laatste deel over wijngaarden in de omgeving, wil ik jullie meenemen naar niet zomaar een wijngaard, maar een wijngaard bij een klooster die door echte nonnen onderhouden wordt. Wijngaard Sint Catharinadal te Oosterhout, levende ranken verbonden aan elkaar.

 

Sinds 1647 wonen onafgebroken de zuster Norbertinessen in het Slotje De Blauwe Camer. De zusters van het klooster Sint-Catharinadal hebben hun akkers eeuwenlang gebruikt voor het weiden van de koeien en het verbouwen van onder andere maïs. Nu is de grond geschikt gemaakt voor wijnbouw. Een wijngaard verbonden aan het klooster, een prachtige Bijbelse metafoor: “Ik ben de Wijnstok, Mijn Vader de Wijngaardenier!”

 

De wijngaard van het Catharinadomein is 7,5 hectare groot (zo’n tien voetbalvelden). Nu de wijngaard intussen volgroeid is, bedraagt een gemiddelde oogst veertigduizend flessen wijn.

 

 

De aangeplante druivensoorten zijn: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Van deze druiven maakt men vooral witte wijnen, zoals een frisse witte wijn en een hout gelagerde Chardonnay. De Pinot Noir en Gamay worden gebruikt voor een licht gekleurde rosé, zoals in de Provence. Omdat Sint-Catharinadal beschikt over een wijngaard op eigen grond, over eigen productiemiddelen om wijn te maken en op te slaan alsmede over een eigen merknaam, is officieel sprake van een ‘Wijndomein’. De wijnen worden op de markt gebracht onder de merknaam ‘Sint-Catharinadal’.

 

De mensen van MidZuid onderhouden de wijngaard samen met vrijwilligers. Zij snoeien en verzorgen de druivenplanten het hele jaar door. Het oogsten in het najaar gebeurt handmatig. Onder deskundige leiding worden de druiventrossen geplukt. In het wijnhuis van Sint-Catharinadal worden de druiven geperst en begint het gistingsproces in eikenhouten vaten en roestvrijstalen opslagtanks. De eerste jaren kregen de zusters hulp van een Zuid-Afrikaanse wijnmaker, Andries Burger, van het bekende wijnhuis Paul Cluver uit Elgin. Dus dan ben je wel verzekerd van een zeer goede wijn. Andries heb ik voor het eerst in Oosterhout ontmoet tijdens mijn WSET3 opleiding. Het was leuk hem weer te zien op mijn wijnreis door Zuid-Afrika. In mijn ‘wijnwereld’ kom ik zoveel inspirerende mensen tegen en Andries behoort daar zeker bij.

 

Ondanks dat de wijngaard nog heel jong is, wordt er toch al een mooie wijn van gemaakt. Vooral de houtgelagerde Chardonnay is een vermelding waard. Een mooie gestructureerde ronde wijn met een lange nasmaak die heerlijk bij een goed diner pas.

 

De wijn van Sint-Catharinadal wordt verkocht via de kloosterwinkel. Ook kan je heerlijk eten en een kloosterwijntje drinken in restaurant De Blauwe Camer dat is gevestigd in het kasteel van de kloostergemeenschap.

Terug Schrijf reactie

Passie voor wijn


Mijn naam is Jacqueline de Gouw, ik ben Register Vinoloog en woon al heel wat jaartjes in de Haagse Beemden, na mijn jeugd te hebben doorgebracht in Prinsenbeek.

 

Bijna vijf jaar geleden startte ik mijn eigen bedrijf ‘Passie voor Wijn Breda’ waarbij er wijnproeverijen en landelijk erkende wijncursussen worden gegeven.

 


 

Columns

Boekentip van de bieb

Fysio-tips van Gitte

Happy HB'er

Koken met Simone

Passie voor wijn

Shownieuws

Streekheiligen

Toetsenbordmagic

Woutgeluiden

Zondagmorgenstemming

^ Naar boven