"Lezen wat de toekomst je zal brengen of inzicht krijgen in je leven aan de hand van Tarotbeelden, is een idee dat zeker al zo oud is als onze jaartelling. De Tarot is lang bewaard gebleven in het Serapeum, een bibliotheek in Alexandrië in Egypte (220 v. Chr.). Het was de bedoeling deze tegelijkertijd met deze bibliotheek voorgoed te verbranden.
In de Middeleeuwen kwam de Tarot naar Europa. Kruisvaarders, tempeliers, Joden en zigeuners hebben hierbij een betekenisvolle rol gespeeld. In Europa echter maakte het christelijke geloof in die tijd de dienst uit. De paus beschouwde de Tarot als te ondogmatisch en een te zelfstandig levensbeschouwelijk instrument. Zij moest verdwijnen! Dat bleek opnieuw onmogelijk, het gedachtegoed was al onder te veel mensen verspreid. Toch is sinds die tijd de Tarot om deze reden enige eeuwen slechts in besloten kringen van Inwijdingsscholen (de vrijmetselaars), actief geweest. Het heeft tot de twintigste eeuw geduurd voordat de Tarot weer openbaar en voor het grote publiek toegankelijk werd."
“De Tarot is een losbladig levensbeschouwelijk prentenboek dat bestaat uit tachtig kaarten”, legt Samwel uit. “Die losse bladzijden kun je door elkaar schudden. Met de meeste boeken wordt het dan een rommeltje, met Tarot gebeurt juist het tegengestelde. Het brengt, door wat Carl Gustav Jung ‘synchroniciteit’ noemt, de mens tot bewustwording van zichzelf in het leven. Tarot is een levensfilosofie, een levensverhaal met een begin, een midden en een eind dat voor iedereen herkenbaar is.”
De Tarotafbeeldingen spreken voor zich. Ze vertellen iets over de relatie die de mens heeft met de natuurlijke wereld en met de geestelijke wereld. Samwel: ”Als je dus een Tarotbeeld pakt zegt dit iets over jou in relatie tot deze beide werelden. Op die manier word jij je dan bewust van wat er in jouw leven speelt en ook op welke niveau.”
Letterlijk betekent Tarot ‘Koninklijke Weg’ en daarmee wordt de weg naar het eigen innerlijk bedoeld. “Het is een groot misverstand dat de Tarot bedoeld zou zijn om er de toekomst mee te voorspellen”, zegt Samwel. “De Tarot geeft een momentopname van iemands innerlijke gesteldheid en is zo beschouwd geen instrument van waarzeggen. Ik zeg dan meestal dat de Tarot absoluut iets over De Waarheid zegt of deze zelfs voorspélt, maar zij is niet ontworpen om nieuwsgierigen te helpen hun ego’s te bevredigen en over de grenzen van het heden heen, in de toekomst te laten kijken. Ik ben van mening dat het leven van ons eerder vraagt genoegen te nemen met het heden, ook al blijkt juist dat voor veel mensen de allergrootste opgave.”
Vanaf juni zal er maandelijks een column van Peter Samwel op onze website verschijnen.
W: petersamwel.com