Als ik pijn heb ga ik naar de fysio maar… wat is pijn eigenlijk? Pijn is een waarschuwing of beschermingsreactie van je lichaam. Het is een vervelende mechanische, sensorische of emotionele ervaring. Nu komt het ook voor dat je lichaam een pijnsignaal geeft, maar er geen weefselschade is in het lichaam. Lastig verhaal, maar ik ga toch proberen om jullie een klein stukje mee te nemen in dit mechanisme.
Vroeger dachten we dat wanneer er geen fysiek aantoonbare oorzaak was voor de pijn, de pijn uit het brein kwam en je naar een psycholoog moest. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat pijn altijd twee componenten heeft en dat pijn ontstaat door de waarneming van sensorische (gevoels-) zenuwen en wat het brein met deze complexe informatie doet. Het brein voert een analyse uit en geeft er een interpretatie aan. Hier spelen allerlei persoonlijke factoren (ervaring, gedachten, emoties, stress, …) een rol. Soms is je brein al zo geprikkeld dat pijnsignalen heftiger doorkomen dan dat het lichaam bedoeld had. Zo ervaren mensen met heel veel stress een aanraking soms als een pijnlijke prikkel.
Vanuit de fysiotherapie werd vroeger ook vooral gedacht in het mechanisch oplossen van een klacht. Nu we weten dat het brein zo’n belangrijke rol speelt, zetten we ook steeds meer in op pijneducatie en ook op het weer positieve, niet pijnlijke prikkels geven aan het lichaam. Hier gebruiken we verschillende vormen van therapie voor en schakelen we soms ook een ergotherapeut in die mee kan kijken in hoe de belasting-belastbaarheid is.
Wil je pijn beter begrijpen? Neem dan alvast eens een kijkje op retrainpain.org/nederlands.
Merk je dat het toch lastig is, neem dan eens contact op met een fysiotherapeut of ergotherapeut. Ze kunnen je misschien helpen.
Tot de volgende blog!