Wijnreizen - Wijngaarden in omgeving Breda (1)

09 juli 2022     Redactie en foto’s Jacqueline de Gouw

 

Al vanaf de Romeinse tijd worden er druiven in Nederland verbouwd. Echter pas vanaf het jaar 968 zijn er wijngaarden rond Maastricht beschreven. In de middeleeuwen verspreidde de wijnbouw zich ook over andere delen van Nederland, waardoor er veel wijn werd gedronken. Dit was het gevolg van het relatief warme klimaat dat toentertijd heerste.

 

Alles veranderde in de zestiende eeuw toen men het bier maken ontdekte en het klimaat in Nederland veranderde, waardoor het te koud werd voor wijnbouw. Na de Tachtigjarige Oorlog, Napoleon die het verbouwen van druiven in Nederland onmogelijk maakte en de druifluis was er uiteindelijk in de 1946 geen enkele wijngaard meer over.

 

Rond 1970 veranderde er veel ten goede voor de wijnbouw in Nederland. Enkele ondernemers startten toentertijd voornamelijk in Limburg en Noord-Brabant met het aanplanten van nieuwe wijngaarden. Sinds die tijd is er een gestage, maar steeds snellere groei van de wijnbouw in Nederland waar te nemen. Er zijn op dit moment ongeveer 170 commerciële wijngaarden in Nederland.

 

                                                                                                                                                   

Wijngaard De Linie - Made

Een van die wijngaarden die in 1977 is gestart is De Linie. Marius van Stokkum heeft een behoorlijke zoektocht gehad om de juiste druivensoort te vinden waarvan hij in Made de beste wijn kon maken. De onwaarschijnlijkheid van Nederlandse wijn motiveerde hem de beste wijn te maken die maar mogelijk was, ongeacht de inspanningen die daarmee gemoeid zouden zijn. Daarvoor wisselde hij ervaringen uit met vele wijnboeren in de klassieke wijnstreken in Europa. Hij selecteerde veertig klassieke druivenrassen uit een studie van vierhonderd soorten. Tien jaar experimenteerde hij op de wijngaard op klimaatbestendigheid, kwaliteit en frisse fruitigheid. Zeven soorten bleven over, waaronder Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir. Op dit moment staan er op de wijngaard van ruim één hectare meer dan vierduizend planten. In de wijn kun je veel invloeden uit de Elzas en Duitsland terugvinden.

 

Toen ik twee jaar geleden de familie Stokkum bezocht kreeg ik een mooie rondleiding en wijnproeverij van de wijnen van Marius. Hij heeft mij veel verteld over de lange weg die hij heeft afgelegd om de perfecte wijn te krijgen en met succes. Vol trots was hij dan ook dat De Linie de eerste Nederlandse wijn was die bij de KLM geschonken werd.

 

In de prijzen

Hij heeft verschillende nationale prijzen gewonnen met wijnen en met zijn rode wijn uit 2018 een gouden medaille behaald bij The Continental Taste Challenge. Dit concours, waarbij wijnen gekeurd worden door een jury van bekende Europese wijnexperts, wordt internationaal gehouden en heeft een hoge aanzien in de wijnindustrie. Dit was de ultieme waardering voor zijn werk waar hij zo hard voor had gewerkt. Marius is inmiddels met pensioen gegaan maar heeft het stokje overgedragen aan Rudy en Quirien Schellekens. Helemaal de handen van zijn wijndomein afhalen zal hij nooit doen. Dit heeft hij tenslotte opgebouwd en daarom kun je hem nog steeds met grote regelmaat terugvinden in de wijngaard.

 

 

 

Terug Schrijf reactie

Passie voor wijn


Mijn naam is Jacqueline de Gouw, ik ben Register Vinoloog en woon al heel wat jaartjes in de Haagse Beemden, na mijn jeugd te hebben doorgebracht in Prinsenbeek.

 

Bijna vijf jaar geleden startte ik mijn eigen bedrijf ‘Passie voor Wijn Breda’ waarbij er wijnproeverijen en landelijk erkende wijncursussen worden gegeven.

 


 

Columns

Boekentip van de bieb

Fysio-tips van Gitte

Happy HB'er

Koken met Simone

Passie voor wijn

Shownieuws

Streekheiligen

Toetsenbordmagic

Woutgeluiden

Zondagmorgenstemming

^ Naar boven