De raakvlakken van een mandala

21 augustus 2022     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

 

Tekenares Annelies Franken-Machielsen geeft mensen met haar mandala een boodschap mee. Steeds vaker wordt zij benaderd via Messenger om persoonlijke mandala’s te maken die zij voorziet van initialen en een geboortedatum. De kleuren, motieven en het verhaal worden haar al tekenend ingegeven en zo ontstaat een tekening die de ziel raakt.

 

Annelies is getrouwd met Ad en moeder van Marc (45), Saskia (41) en trotse oma van de kleindochters Sofie (13) en Caroline (15). Zij volgde een kappersopleiding aan het ROC in Etten-Leur en werkte als kapster. Nu zij zich als zelfstandig ondernemer heeft gestort op het maken van mandala’s knipt zij alleen nog maar familie, vrienden en kennissen.

 

“Ik teken eigenlijk al vanaf mijn vierde”, begint Annelies haar verhaal. “Vijfentwintig jaar geleden kocht ik een mandalakleurboek, eigenlijk met het idee om op deze wijze wat invulling aan mijn vrije tijd te kunnen geven. Bij nader inzien vond ik het niets voor mij. Ik begon toen zelf mandala’s te tekenen. Ik draai met een passer een cirkel en daarna volg ik automatisch de punt van mijn pen of potlood. Zo ontstaat intuïtief een mandala.”

 

 

Oorsprong

Mandala stamt uit het Sanskriet (een oude Indische taal) en betekent ‘magische cirkel’. Volgens de oude oosterse wijsheden dienen zij tot inspiratie en innerlijke verrijking. Zij maken je bewust van de oneindigheid van het bestaan en verbinding met alles om je heen. Oorspronkelijk komt de mandala uit het hindoeïsme, maar in het Tibetaanse boeddhisme worden ook veel mandala’s gebruikt. (Bron: internet).

 

“Ik krijg steeds meer positieve reacties van mensen als zij mijn mandala’s zien”, vervolgt Annelies haar verhaal. “Sinds een jaar kom ik ieder dinsdagochtend bij de Crea-club bij Ontmoetingscentrum De Sleutel en daar zit ik ook mandala’s te maken. Deelnemers aan deze club die graag willen aansluiten bij mij, leer ik dan ook om intuïtieve mandala’s te maken. Ik geef nog geen workshops op locatie, maar thuis geef ik wel individueel les.”

 

Opdrachten

“Als ik een mandala heb gemaakt, krijg ik wel door wat ik ermee wil zeggen en voor wie het dan bestemd is”, zegt Annelies. “Zo heb ik er een ontworpen voor de gemeente Breda, het Amphia ziekenhuis, mijn huisarts, de fysiotherapeut en Frans Bauer die de mandala persoonlijk bij mij thuis heeft opgehaald. Dat was heel erg leuk! Zelfs in Frankrijk hangen mijn mandala’s.

 

Ik exposeer ook met mijn werken. Ik heb bijvoorbeeld bij De Zilverberk in Prinsenbeek geëxposeerd. In de vitrinekast van Stichting Kunst-Schatten Haagse Beemden in Ontmoetingscentrum De Sleutel en ieder jaar sta ik op de kunstmarkt Montmartre in Etten-Leur. Ik doe ook mee aan de Kunst & Cultuurroute Moerdijk. Het is zo frappant, ik hoef er zelf niet voor te lobbyen. Dingen komen op mijn pad!”

 


Optredens

Annelies: “Naast het tekenen houd ik ook van zingen, dansen, zwemmen en fietsen. Bij gelegenheid treed ik weleens op met accordeonist Sjaak van Zundert in een locatie in Etten-Leur en met de bekende accordeonist Leo De Kraai. Het zijn altijd Nederlandstalige liedjes. Als ik zing dan weet ik dat ik lekker in mijn vel zit. Ik houd enorm van gezelligheid!

Als mensen nog meer van mij willen weten, kunnen zij mij vinden via Facebook en via Messenger kunnen zij mij meer over de mandala’s vragen.”

 

F: annelies.frankenmachielsen

Terug Schrijf reactie

Reacties:

12 september 2022 - 12:19:26
Nico vaste bezoeker van de Sleutel

Een heel krachtige en opwekkende persoonlijkheid, wat zich weer vertaald in haar mandala's...

21 augustus 2022 - 22:32:52
Tonny Heuvelmans

Annelies Wat mooi zeg !

^ Naar boven