Koken - Braziliaanse slasoep

12 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

 

U bent inmiddels gewend hier op vrijdag een recept te vinden van Simone Baars. Vandaag even niet. Simone geniet van een welverdiende vakantie en ligt zelf waarschijnlijk ergens heerlijk te bakken…

 

Omdat we toch iets moeten eten, ook met dit hele warme weer, geef ik u hier een recept dat nog stamt uit mijn studententijd maar waar ik altijd ‘hoge ogen’ mee heb gegooid. Braziliaanse slasoep!

 

Soep is durven! Mijn vader was kok en zei altijd: er zitten 58 verschillende kruiden in, meer heb ik er niet! Deze eenvoudige, maar toch bijzondere slasoep staat snel op tafel en u zult uw gasten ermee verrassen. Gaat u voor chique? Noem het dan gewoon ‘Sopa brasileira de alface’.

 

Ingrediënten

U heeft nodig: ui, (olijf)olie, ham, water, ijsbergsla, room, zout, peper en een vleugje fantasie.

 

 

Bereiding

Snipper een uitje fijn en fruit dit glazig in de olie. Voeg dan dunne reepjes ham toe (gewoon de goedkoopste). Iets laten aanschroeien maar pas op, laat ze niet zwart worden. Voeg dan water toe en zodra het geheel kookt de fijngesneden ijsbergsla. Hier hoef je niet zuinig mee te zijn want het slinkt flink. Even een minuutje meekoken, niet te lang, zodat de sla zijn ‘bite’ behoudt. Breng op kleur en smaak met een scheutje room, een mespuntje zout en lekker veel vers gemalen zwarte peper.

 

Met een opgepiept stokbroodje of een afbakbroodje met kruidenboter is het feest compleet. We drinken er gekoelde witte huiswijn bij, of water, of bier, of wat anders.

 

Geniet van de zomer!

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven