Wanneer is het te warm voor mijn hond?

09 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

 

Op een warme zomerdag wordt het al gauw te warm voor uw viervoeter. Wij mensen kunnen zweten en op deze manier ons lichaam afkoelen. Een hond kan niet zweten zoals wij doen. Een hond kan zijn lichaamswarmte alleen kwijt door te zweten via de voetzooltjes en te hijgen. Een hond is daarom sneller oververhit dan u denkt.

 

Als een hond een dikke vacht heeft loopt de lichaamstemperatuur helemaal snel op. Een lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39 graden is normaal voor een hond. We spreken van oververhitting bij een lichaamstemperatuur van 41 graden of hoger.

 

Hoger risico

Als uw hond gezondheidsproblemen heeft, zoals bijvoorbeeld long-, hartproblemen of obesitas, heeft hij een hoger risico om oververhit te raken. Kortsnuitigen zoals bijvoorbeeld mopshonden, Franse en Engelse bulldoggen zijn ook hoogrisicopatiënten.

 

Wat kunt u het beste doen met het warme weer?

- Laat uw hond zoveel mogelijk thuis en laat hem niet uit op het heetst van de dag
- Onderneem geen enkele activiteit met uw hond. Niet fietsen, wandelen of mee in de auto
- Zorg voor voldoende, vers drinkwater
- Let ook op met de ondergrond buiten. De voetzooltjes van uw hond zijn niet beschermd en bij het lopen op asfalt, tegels of zelfs zand kunnen de voetkussens snel verbranden. Vergelijk het met als wij met onze blote voeten op asfalt gaan lopen op een hete zomerdag.
- Zwemmen ter verkoeling mag, let hierbij wel op blauwalg

 

Verkoelingsproducten

Er zijn ook verschillende middelen waarmee uw hond het wat minder warm heeft. Denk aan speciale koelmatten, banden, bandana’s en vesten. Door deze tips op te volgen, beschermt u uw hond. Zelf zal een hond niet snel laten merken dat hij oververhit is. Honden zijn volgzame dieren en zolang het enigszins mogelijk is, zullen ze u altijd volgen in uw activiteiten. Wat u eventueel op kunt merken is dat u hond erg sloom is, erg hijgt en heel warm aanvoelt.

 

Risico’s oververhitting

Oververhitting kan ernstige gevolgen hebben. Als gevolg van een te hoge lichaamstemperatuur kan het bloed stroperig worden en kan het bloed moeilijker rondgepompt worden. Dit kan schade aanbrengen aan de hersenen en aan andere organen. Hoe meer organen er beschadigd raken, hoe groter de kans is op overlijden.

 

Wat kunt u het beste doen als uw hond oververhit is?

- Neem altijd contact met uw dierenarts op. De dierenarts laat gecontroleerd zijn lichaamstemperatuur dalen en door verder onderzoek kan vastgesteld worden hoe de organen functioneren en kan een eventuele behandeling ingesteld worden.
- Leg geen natte handdoek op uw hond of maak hem niet volledig nat. Door de koude temperatuur en snelle afkoeling, vernauwen de vaten en daardoor wordt de warmte juist vastgehouden.
- Verlaag de lichaamstemperatuur door alleen de voetzolen nat te maken of de liezen.
- Zorg dat de hond in de schaduw of op een koele plek kan liggen.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven