Dit keer een minder smakelijk verhaal, maar niet onbelangrijk! In de zomer liggen er namelijk verschillende ‘gevaren’ voor onze geliefde konijnen op de loer.
Allereerst zijn daar de muggen die eventueel een konijnenziekte kunnen overbrengen, genaamd Myxomatose. Deze ziekte is eigenlijk altijd dodelijk en geeft bulten over het hele lichaam, dichtgeplakte ogen met pus, kortom geen fijn gezicht! Gelukkig kunnen we deze ziekte met een jaarlijkse vaccinatie vrij gemakkelijk voorkomen.
Daarnaast is er nog een boosdoener in de zomer, te weten de groene ‘stront’-vlieg. Deze vlieg, met dat mooie metallic groene achterkantje komt op de ontlasting van de konijnen af en legt zijn eitjes vaak in de vacht van je konijn. Als deze uitkomen ontstaan er maden die zich langzaam een weg naar binnen banen. Ze eten het konijn letterlijk op.
Uw konijn kan een nat of vies achterwerk hebben, gaan stinken. Uiteindelijk worden ze suf en sloom en gaan ze in een hoekje zitten.
Schoonmaken en checken
Door het hok van uw konijn goed schoon te maken en schoon te houden voorkomt u dat de vliegen zich verschuilen in het hok. Ook bestaat er een spray om de konijnen regelmatig in te sprayen. Deze spray heeft een werende werking waardoor de eitjes niet kunnen worden gelegd in de vacht, of niet uitkomen en zo worden maden voorkomen.
Als de warme dagen aanbreken is het goed om tweemaal daags te checken of uw konijnen geen vuil achterwerk hebben. Dit is een ideale broedplaats voor de eitjes van de vliegen. Door een goed dieet (veel hooi, gematigd biksvoeding) blijven de keutels goed en is de kans op een vuil achterwerk minder. Bekijk ook tijdens deze dagen het gedrag van uw konijn, als deze stil in een hoekje gaat zitten is het goed hem/haar eens goed te bekijken en dan vooral de onderkant ook mee te nemen! Het hok kunt u eventueel afdekken met vliegengaas om zo vliegen te voorkomen.