Het was een hoop organiseren. Vanaf donderdag gingen zo’n zestig vrijwilligers aan de slag met spullen verhuizen naar De Nispenhoeve aan de Beeksestraat 76 te Prinsenbeek.
Een chaos van spullen kwam het terrein op, maar die vonden uiteindelijk allemaal een leuk geordend plekje. De regen van donderdagavond maakte het niet makkelijk, maar uiteindelijk kon zaterdagochtend 25 juni de Brocante Markt, die twee dagen duurde, van start met veel kramen binnen en buiten.
Kansen om te groeien
Het goede doel van de Brocante Markt is dit keer de bouw van een klaslokaal bij de school van het Kenia project. In 1996 gaat Ria Bekkers voor het eerst naar Kenia. Ze is meteen erg onder de indruk van de betrokkenheid en de samenhang van de maatschappij, waarbij iedereen oog en zorg voor elkaar heeft. De inventiviteit om van niks toch iets te maken in de armoede die er heerst en de tevredenheid waarin deze mensen leven.
De gelegenheid deed zich voor om spulletjes te gaan verkopen voor Kenia en al snel had ze zo’n twintig vrijwilligsters om te helpen, waardoor haar winkeltje ontstond, nu tweeëntwintig jaar geleden. Ze besloot om de opbrengst te besteden aan opleiding voor de wezen en half wezen in het zuiden van Kenia.
Ria: “Onderwijs is voor iedereen belangrijk. Het geeft je kansen om te groeien en een vak te leren. Inmiddels zijn er al z’n 1200 afgestudeerden. De opbrengst van de jaarlijkse Brocante Markt en andere extra dingen, zoals donaties, is voor de bouw van een school, toiletten en zoals dit weekend voor een extra klaslokaal. Kinderen zitten soms met honderd in een lokaal of buiten, omdat er geen lokaal is. En de mensen bouwen dat daar ook samen op.”
Ria: “Ik ben blij met de diversiteit aan vrijwilligers die we hebben. De één heeft kennis van antieke dingen en de ander van andere specifieke dingen, wat handig is om de waarde te kunnen bepalen. Het is fantastisch om te zien dat de vrijwilligers door hun samenwerking zo’n mooie verbinding creëren.”
De totale opbrengst van het weekend van 25 en 26 juni was uiteindelijk ruim 6500 euro. Met een beetje aanvulling kan er een nieuw klaslokaal gebouwd worden!
Vlaamse schuur voor verbinding
De eigenares die De Nispenhoeve twaalf jaar geleden kocht, vertelt waarom ze de mooie Vlaamse schuur hebben laten opknappen. Wilma: “We wilden deze schuur ter beschikking stellen aan Prinsenbeek, om er verbindende activiteiten te organiseren en mensen bij elkaar te brengen. De kookworkshops die we er hadden doen we niet meer. Wel is de schuur beschikbaar als vergaderarrangement, voor een uitvaart of huwelijksvoltrekking, exposities en voor muziekoptredens. We geven geen feesten en partijen, omdat we hier middenin een woonwijk zitten. Ria is hier al jaren welkom met haar Brocante markt”.
In De Nispenhoeve staan mooie antieke meubeltjes, waaronder een kinderwiegje. In de kasten staan serviesgoed, boeken en poppen, waaronder handgemaakte poppen. In het midden tafels met serviesgoed en glaswerk, keramiek en vazen, hebbedingen, sieraden en klokken. Ook speelgoed en handwerkspullen zijn te koop.
Hoe werkt de fluit?
Een jongeman laat zijn oog vallen op een blinkende fluit in een mooie koffer. Voorzichtig haalt hij hem uit de doos en behoedzaam zet hij hem in elkaar. Hij kijkt vreemd op als hij ontdekt dat er geen mogelijkheid is om te blazen aan de bovenkant. De jongeman vraagt verbaast aan de vrijwilligster achter de tafel: “Hoe werkt dat?” Er ontstaat hilariteit bij de mensen om hem heen. Iemand roept hem toe: “Het is een dwarsfluit, je moet je mond op de zijkant op dat mondstuk plaatsen.” De vrijwilligster draait de onderdelen goed en doet voor hoe de jongeman hem vast moet houden. Na enkele pogingen, waarbij hij geen enkel geluid uit de dwarsfluit krijgt, geeft hij het op en besluit hij om hem toch maar niet te kopen.
Extra geven
Binnen en buiten is het gezellig druk. De tent met tweedehands kleding wordt goed bezocht. Velen snuffelen tussen de vele boeken, dvd’s, cd’s, langspeelplaten en singletjes. Er is een kraam met potten, pannen en ander keukengerei. De bloemenkraam vindt gretig aftrek. Een mevrouw kweekt van stekjes steeds nieuwe planten, speciaal voor deze markt. Er is een gezellig koffietentje waar je je koffiebon, die je bij de entree krijgt kan besteden. Je kan er ook thee of fris kopen.
Aan de picknicktafels komen de verhalen los. Terwijl de één eerst een bakkie doet voordat hij de markt gaat bezoeken, vertelt de ander trots over zijn aankopen. Weer anderen vinden het fijn om elkaar hier tegen te komen. Een meneer: “Het is gezellig om elkaar hier ieder jaar weer te ontmoeten. Het ziet er allemaal weer goed uit. Ik geef bij alles wat extra, want het is toch voor een goed doel.”
W: keniascholingsproject.nl
F: Keniawinkeltje