Languedoc - Frankrijk - Bakermat van de wijn van vandaag

25 juni 2022     Redactie en fotografie Jacqueline de Gouw

 

De wijncultuur is in de Languedoc zo'n 2600 jaar geleden ontstaan. De Grieken hebben de wijnbouw hier geïntroduceerd waarna de Romeinen het sterk bevorderden. Na het vertrek van de Romeinen is het helaas in verval geraakt en pas met de opkomst van kloosters in 1450, waarbij de monniken de wijncultuur perfectioneerden, weer volledig tot bloei gekomen.

 

 

De stijl die deze monniken introduceerden is de bakermat geworden van de wijn van vandaag en is over de gehele wereld terug te vinden. Tegenwoordig is het een gebied van herstructurering, verjonging en vernieuwing. Languedoc is als het ware de Nieuwe Wereld van Frankrijk en hier kan je alle Franse druivensoorten terugvinden waarvan goede wijn wordt gemaakt door jonge producenten op oude wijngaarden.

 

Languedoc

De Languedoc strekt zich uit over drie departementen: Gard, Herault en Aude en kent qua bodem geweldige contrasten wat een grote verscheidenheid aan goede wijnen oplevert. Het klimaat is mediterraan met ruim tweeduizend zonuren en staat sterk onder invloed van de Mistral en de Tramontane winden. Vijftien kilometer ten noorden van Béziers (foto bovenaan) ligt IGP Côtes de Thôngue.

 

 

De Thôngue is de rivier die door het gebied stroomt en daarmee zijn naam geeft aan het wijngebied. De winters zijn hier zacht, de zomers warm en droog en krijgen verkoeling van de Middellandse Zee, een ideaal klimaat voor wijnbouw. De bodem is hier rijk aan kalksteen, fossiele oesters en mergel, wat de witte wijnen hun frisse karakter geeft. Hier heb ik een bezoek gebracht aan de wijngaarden van Domaine Saint Georges d’Ibry. Dit prachtige domein wordt al meer dan veertig jaar geleid door Michel Cros. Het domein telt 40 hectare aan wijngaarden en is altijd binnen de familie gebleven. Alle wijnen worden biologisch geproduceerd.

 

Rosé

Veel wijnliefhebbers genieten tijdens het mooie weer graag van een lekkere rosé. De rosé van Saint Georges d’Ibry is lichtroze van kleur en geurt verleidelijk naar rozen, frambozen en aardbei. De druiven syrah en cinsault zorgen voor een aangename kruidigheid in de rosé, waar de grenache juist voor de frisheid zorgt. De rosé is krachtig van smaak maar is zijdezacht op de afdronk.

 

De Grote Hamersma gaf deze rosé een 8,5. Zijn woorden: Een zeer geslaagde zuidelijke rosé in het glas. Met respect voor natuur, milieu en mensen gemaakt volgens de Terra Vitis beginselen. Schuchter rood fruit, schoongewassen, het perzikdrupje, de lichte kruiderij, de aanzet gevend tot nog eens inschenken…”

Terug

^ Naar boven