Happy HB’er - Tijd voor ‘me-time’

04 juni 2022     Redactie Christel Groot-Huiting

 

We lijken met zijn allen wel weer net zo druk te zijn als vóór maart 2020, of lijkt dat maar zo? Onze agenda’s lopen weer vol met veelal leuke dingen. Verjaardagen, bruiloften, concerten, festivals, pretparken, reizen, het kan allemaal weer. Heel fijn, maar hoe houd je ook tijd voor jezelf, voor ‘me-time’?

 

Voor we het weten zitten we weer in de maalstroom van het leven. Dit houden we over het algemeen wel een tijdje vol, maar we krijgen op een moment weer behoefte aan ‘me-time’. Even alleen zijn en iets doen of juist iets laten om tot jezelf te komen. Met bijvoorbeeld yoga leer je stap voor stap om beter naar je lichaam te luisteren. Je lichaam geeft het namelijk aan wanneer het tijd is voor me-time.

 

Een stijve nek of rug, onrustige darmen, huiduitslag, een gespannen of zwaar gevoel? Voor iedereen is dit signaal anders. Voor mijzelf kan bijvoorbeeld hoofdpijn, spanning in mijn lijf (vooral nek en schouders) of soms diarree een signaal zijn.

 

Vissen of breien?

Het maakt eigenlijk niet zo uit wat je doet om tot jezelf te komen, of het nu is dat je in je eentje gaat vissen of dat je een breiwerk pakt en geniet van de eenvoudige herhalende handeling van het breien. Of je neemt de tijd voor een bad, een uurtje lezen. Je kunt vast wel iets bedenken wat je graag doet en wat jou ontspant.

 

Vijf tips om meer me-time te nemen

  1. Vaker nee zeggen = vaker ja zeggen tegen jezelf

Bedenk dat vaker nee zeggen op verzoeken of sociale afspraken ook betekent dat je ja zegt tegen jezelf. Je mag zonder schuldgevoel, zonder verklaring, nee zeggen op een vraag.

 

  1. Wat deed jij als kind graag?

Je weet vast nog wel wat je graag deed vroeger. Voor mij was het buiten spelen, ontdekken. En voor jou? Een boek lezen, een spelletje doen, dansen, fietsen? Doe juist datgene vaker, wat je vroeger al graag deed.

 

  1. Telefoon vaker wegleggen

Al die digitale mogelijkheden zijn prachtig, maar ook vermoeiend voor je brein! Neem af en toe een digitale pauze, al is het een uurtje later je mobiel pakken in het weekend en een uurtje eerder in de avond wegleggen. Zo probeer ik zelf in het weekend niet actief het nieuws te volgen, lekker rustig.

 

  1. Zet blokjes met ‘me-time’ in je agenda.

Ook kleine me-time momenten zijn waardevol. Bijvoorbeeld vrijdagavond van 20.00 tot 21.00 uur als wekelijks vast moment voor jouzelf inplannen, maar ook tussendoor een kwartiertje rustig zitten met een kop thee of koffie wanneer je het huishouden doet is me-time.

 

  1. Lazy Sunday

De afgelopen twee jaar hadden velen van ons meer ‘lazy days’ en dat was stiekem ook best wel lekker, toch? Laten we in ieder geval de ‘lazy Sunday’ erin proberen te houden. Uitslapen, je pyjama aanhouden, een beetje aanrommelen, muziekje opzetten, een favoriete ‘lazy dinner’ bereiden. Doen waar jij zin in hebt.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven