Dierendinsdag - Echo

24 mei 2022     Redactie AniCura Dierenziekenhuis Breda

 

Regelmatig maken wij echo’s in de praktijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om een echo te maken. Enerzijds kunnen we de organen van de buik in beeld brengen, maar ook het hart is een belangrijk orgaan dat we met de echo kunnen bekijken.

 

Bij een echo wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze golven kunnen meer of minder door organen heen en daardoor zien we verschillende grijstinten op het beeld. Wij hebben dus onze eigen 50 shades of grey op het beeldscherm. Belangrijk is wel dat je huisdier nuchter is zodat we alle organen ook daadwerkelijk in beeld kunnen krijgen, want door eten kunnen de geluidsgolven niet.

 

Daarnaast doen we soms nog aanvullende bloedonderzoeken die worden uitgevoerd als je huisdier meer dan twaalf uur nuchter is.

 

Buikecho

Bij een buikecho kunnen we zien hoe de organen eruitzien, of deze afwijkend zijn en of er structuren in de buik zitten die er niet horen en van welk orgaan deze uitgaan. Als er afwijkingen worden gezien, is er een mogelijkheid om deze organen aan te prikken en er cellen uit te halen om zo een diagnose te kunnen stellen. Onder andere de blaas, nieren, darmen, milt, maag, lever, galblaas en alvleesklier kunnen allemaal afzonderlijk bekeken en beoordeeld worden.

 

Hartecho

Als een hartruis wordt gehoord in de spreekkamer wordt ook vaak een hartecho geadviseerd. Bij deze echo kunnen we het hart in beeld brengen, inclusief de vaten, kleppen en boezems/kamers van het hart. Hierdoor kan er gekeken worden waar de hartruis vandaan komt. Een hartruis is namelijk een werveling van het bloed, dit stroomt niet meer mooi vloeiend, waardoor er een bijgeluid ontstaat. Door een echo te maken kan de ernst van het probleem worden ingeschat en kan zo ook een diagnose gesteld worden. Dit maakt voor een eventuele therapie veel uit.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven