Muizenberg wordt pilotproject voor actie veilige en weerbare wijk

05 april 2022     Redactie en fotografie Monica Rijpma

 

Samen met je buurtgenoten je wijk wat aangenamer en veiliger maken. Dat is het uitgangspunt van een kort project in Muizenberg, waarvoor de gemeente, woningbouwcorporatie Laurentius en nog vier andere grote organisaties samenwerken met actieve wijkbewoners.

 

Een van die bewoners is Han Staps. Han is een bekende vrijwilliger als het gaat om wijkactiviteiten in de Haagse Beemden. Hij legt zijn visie eenvoudig en helder uit: “Wil je een aangename buurt, dan is een zwijgcultuur niet de manier. Door elkaar te groeten op straat en te melden wanneer er iets niet pluis is, kan je je buurt beter maken. Wij wilden graag met onze straat een buurtpreventiegroep starten en konden gelukkig, ondanks de wachtlijst, heel snel aansluiten bij Buurtpreventie Breda.”

 

Attentie Buurtpreventie

Ooit begon buurtpreventie als een burgerinitiatief, maar sinds 2015 is dat in een stroomversnelling gekomen doordat twee mensen ergens in het Gooi het slimme idee hadden met een WhatsApp-groep de buurtpreventie effectiever te maken. Nu is er een landelijke stichting WABP met WhatsApp groepen door het hele land. De gemeente Breda heeft op de website Breda.nl een aparte pagina voor buurtpreventie. Daar kan je zelfs een kaart vinden waarop de wijken en straten staan waar al een Buurtpreventie App-groep bestaat.

 

 

Als een wijk bij Buurtpreventie Breda is aangesloten, kan er extra ondersteuning komen zoals BuurtApp-borden en stickers en de wijk kan rekenen op een intensieve samenwerking tussen de digitale buurtambassadeurs, de politie, woningbouw en boa’s en andere specialisten. Daarin speelt zeker ook handhaving een grote rol. Op de website van Breda staat te lezen dat de handhaver allang niet meer hetzelfde is als de traditionele stadswacht. Ze zijn nog steeds wel bezig met de aanpak van parkeeroverlast en het gebruik van scanauto’s, maar handhaving heeft bijvoorbeeld een ondermijningsteam - dat gaat over cybercrime - er is cameratoezicht, er zijn jeugdboa’s, wijkboa’s en er is een incidententeam.

 

Samen sterk tegen vandalisme en cybercriminaliteit

Buurtpreventie blijft natuurlijk afhankelijk van buurtinitiatieven en soms blijkt het moeilijk de bewoners te bereiken. Eerder in maart kondigde deze krant het project Veilig Muizenberg aan. Dat is een intensieve aanpak over een paar maanden, waarbij door middel van een enquête de huidige situatie in beeld wordt gebracht. Het begon met een informatieavond op 17 maart jl. en een paar weken van actie, waarbij huis aan huis werd aangebeld om informatie te geven en de enquêteformulieren te verspreiden.

 

Nadja Buurmans begon in januari bij de gemeente en kreeg dit mooie project als projectleider toebedeeld. Ze was zelf een van de mensen die huis aan huis uitleg gaf en het onderzoekformulier mee hielp verspreiden. Ze is tevreden over de eerste resultaten en hoopt dat er nog veel mensen hun formulier zullen invullen.

 

Op 2 april was er een leuk buurtfeest waarvan hier enkele foto’s. Alle betrokken organisaties waren ter plekke. De opkomst van buurtbewoners had meer gekund en er ontstaat een gesprek over het vertrouwen in de instanties. Dat heeft in de coronaperiode en door de toeslagenaffaire wel wat ingeboet. Maar iemand vertelt over een paar echte incidenten die in de wijk zijn gebeurd. Hopelijk zullen die gaan verdwijnen door deze vernieuwende aanpak.

 

 

Vandalisme

Margot Funk, de Stadsmarinier Jeugd, vertelt dat er in de wijk in het verleden melding is gemaakt van vandalisme en hangjongeren en elders vertelt iemand dat er ook sprake is van jeugdcriminaliteit, soms door heel jonge kinderen, en straathandel in drugs. Dat zijn echt situaties waarbij een anonieme melding of een melding via groepsapp het verschil zou kunnen maken.

 

De pandemie heeft het er niet beter op gemaakt. Nogal wat jongeren lijken hun koers kwijt te zijn. Eenzame mensen kunnen verward over straat lopen en onbegrip of gewoon frustratie kan leiden tot conflicten tussen buren.

 

Het is een eeuwenoude wijsheid dat je een dorp nodig hebt om een kind op te voeden. Misschien dat deze gezamenlijke wijkaanpak het verschil kan maken. Grote Broer/Grote Zus (GBGZ) zullen ook meewerken en er komt een meterkastkaart, zodat iedereen weet waar melding te maken als het dreigt mis te gaan. Samen kunnen we het fijn houden in de wijk. En daarna komen andere wijken in Breda aan de beurt, want Muizenberg is het pilotproject en het begin van deze structurele aanpak om criminaliteit in de wijk tegen te gaan en wijken veiliger, schoner en aangenamer te maken.

 

De eerstvolgende datum om alvast in uw agenda te zetten is 16 april. Dan zal bij De VERbindING (Alexberg 2a) van 11.00 tot 13.00 uur de opgedane kennis van de enquête worden besproken. Dan worden ook de plannen gemaakt hoe de foute situaties door samenwerking kunnen worden omgeturnd.

 

W: breda.nl

Terug Schrijf reactie

 

 

 

 

 

 

^ Naar boven