Met steeds meer mooie lenteachtige dagen gaat het bij veel tuinliefhebbers kriebelen en krijgen ze weer zin om in de tuin aan de gang te gaan! Daarom is HBNieuws - Modern Prinsenbeek blij onze lezers voortaan regelmatig te mogen trakteren op wat tips van tuingoeroe Freek van Ommeren van de Kapeltuin.
De Kapeltuin bij het Moerenpad heeft een nieuwsbrief waarin Freek zijn seizoentips vertelt. De vrijwilligers en leden van de vereniging worden zo op de hoogte gehouden van het werk en de activiteiten in de tuin. Vanaf dit voorjaar gaat HBNieuws – Modern Prinsenbeek regelmatig het Kapeltuinjournaal van Freek met onze lezers delen.
Puur natuur
Veel interessante ideeën die in de Kapeltuin zijn te zien weerspiegelen een volledig natuurlijke aanpak van tuinieren, zoals dat door de eeuwen heen werd gedaan. Iedereen die zich hiervoor interesseert, zou eens een kijkje kunnen nemen in de Kapeltuin waar bijvoorbeeld het water voor besproeiing uit de grond wordt gepompt. De omheiningen van de perken zijn van wilgenhout en er staat een van takken gevlochten hut. De grond wordt verrijkt door de juiste wisselteelt in te zetten.
Kiemplanten en stekjes
Dit is het moment voor stekjes en zaailingen voor de moestuin. In een bak kan eigenlijk iedereen zo’n klein stukje moestuin op zijn balkon of achterplatje beginnen. Als je maar een plek hebt met meer dan zes uur licht per dag. Ook de kwaliteit van de grond en zaadjes is erg belangrijk.
Stekjesmarkt
Er is een initiatief gestart door een van de vrijwilligers van de Kapeltuin om nog in het voorjaar een leuke stekjesmarkt te organiseren waar mensen hun stekjes kunnen kopen of ruilen. Voor dit initiatief zijn er nog vrijwilligers nodig om de dag te organiseren, dus laat van je horen door een berichtje te sturen aan dekapeltuinbreda@gmail.com
Hoe zit het met de mol?
Op veel plekken in de Haagse Beemden zijn ze weer aan het werk: de mollen. De mol is niet erg populair, maar door het graven van tunnels, zorgt hij er wel voor dat het gazon gratis belucht wordt. Ook eet hij veel schadelijke insecten, zoals ritnaalden, emelten en engerlingen - allemaal boosdoeners, die aan de wortels van je dierbare grasplanten knagen. Een mol is gek op naaktslakken: ‘s nachts komt hij vaak boven de grond om op slakkenjacht te gaan.
Waarom hebben we juist nu last van molshopen?
Het antwoord is eenvoudig: dan begint de paartijd van de mol. Mannetjes leven normaal gesproken alleen in hun eigen territorium maar in de paartijd gaan ze actief op zoek naar vrouwtjes. Daarvoor moeten ze hun territorium verlaten. Ze graven lange gangen, tot ze een territorium van een vrouwtje hebben gevonden. Haar territorium blijft de hele paartijd in contact staan met dat van het mannetje. Ongeveer vier weken na de paring en een week na de bouw van het nest worden (in april of mei) gemiddeld vier jongen geboren. Ze wegen 3,5 gram, ze zijn naakt, blind en hulpeloos.
Voorzaaien op de vensterbank
Nog een snelle tip. Dit is helemaal het moment om op de vensterbank, in een afgesloten plastic bakje plantjes voor te zaaien. Freek noemt bijvoorbeeld rucola, sla en tomaten maar ook bloemen zoals cosmea, tagetes en kattensnor. Kijk voor meer ideeën en instructies op internet.
In de volgende aflevering vragen we Freek meer te vertellen over de beste websites voor tuintips. En als dit bij u de kriebels wakker maakt, kunt u altijd eens op een zaterdag een kijkje komen nemen in de Kapeltuin. Er worden altijd vrijwilligers gezocht. Wordt vervolgd.