Eerste schooldag: met de bus

14 januari 2022     Redactie en fotografie Monica Rijpma

 

De eerste schooldag van het nieuwe jaar is altijd weer bijzonder. Na de zomervakantie, als klassen nieuw zijn, wordt gesproken over de gouden weken. Dat zijn de vormingsweken waarin elke groep zijn eigen identiteit vindt samen met de meester of juf. Dit jaar, vanwege de langere kersvakantie, is er in januari bijna ook zo’n gouden weken gevoel.

 

Leon Michielsen, directeur van Kbs Olympia, vertelt dat het heel fijn is om weer te beginnen en dat het ziekteverzuim op zijn school gelukkig meevalt. Op dit moment zijn ongeveer 5% van de leerlingen en slechts één leerkracht thuis met klachten. Maar net als door het hele land is ook hier te horen dat iedereen duimt voor geen verdere lockdowns.

 

Dagritme en sociaal emotionele vaardigheid

“Het klinkt wel mooi, die gouden weken, maar voor leerlingen is het heel onrustig als er steeds opnieuw een onderbreking van ritme en routine is. In de landelijke pers worden vaak oudere leerlingen en de universiteiten aangehaald als men praat over het sociaal emotionele aspect van de lockdowns. Maar dat is op basisscholen zeker niet minder. Hier leren de kleuters al om met elkaar om te gaan, samen te spelen en samen dingen maken. Ook ravotten en het weer goed maken is een vaardigheid. Dat is helemaal vanaf het begin ontzettend belangrijk. Met de onderwijsachterstand kunnen we wel uit de voeten. Dat is op een heel schoolleven overkomelijk en dat kan je inhalen maar achter een computer thuis leer je niet met elkaar omgaan.”

 

Michielsen denkt dat de nasleep van de pandemie best eens het meest te merken zou kunnen zijn aan sociaal emotionele struikelblokken waarmee leerlingen straks te maken krijgen. “Flexibiliteit in de omgang, afspraken maken en je eraan houden. Op school is naast het lesprogramma het leren omgaan met sociaal emotionele zaken even belangrijk, al zie je dat niet meteen. Omgaan met regels, ritme en regelmaat, het zijn maatschappelijke vaardigheden die een kind in de vormende jaren spelenderwijs meekrijgt op de basisschool. Een school is ook een veilige haven om met elkaar te spelen.”

 

Tien basisscholen

Kbs Olympia is in de Haagse Beemden een van de vier locaties van INOS, Stichting Katholiek Onderwijs Breda. De andere locaties zijn De Werft, De Driezwing en Kievitsloop. In Prinsenbeek zijn er twee locaties: De Griffioen en De Horizon.

 

Ook Stichting Nuts Basisscholen Breda heeft vier locaties in de Haagse Beemden. En voor een van die locaties was de eerste dag van het nieuwe jaar extra spannend. NBS De Hoogakker vierde vorig jaar het 40-jarig bestaan en wordt dit jaar flink verbouwd om volgend schooljaar in een nieuw jasje open te gaan. Op vrijdag 17 december werden de digiborden al gedemonteerd aan de Wandelakker en weer opgehangen op een andere NBS-locatie in Kroeten. Daar gaat de bovenbouw naartoe terwijl hun lokalen bij De Hoogakker helemaal worden vernieuwd. Daarom stond voor hen een bus klaar op het parkeerterrein voor Buurthuis Gageldonk om de leerlingen naar hun nieuwe klaslokaal te brengen. Extra spannend. De onderbouw blijft op de Wandelakker en ook de andere locatie van NBS de Hoogakker, aan de Blokmoeren, ging maandag weer van start.

 

 

Ook dit jaar blijft uw krant samenwerken met de scholen in de wijk om op de voet te volgen wat we allemaal kunnen leren van de volgende generatie. Daarom gaan we helemaal mee in de wens van Leon Michielsen dat 2022 verder zonder lockdowns zal verlopen. Aan alle lezers vragen wij suggesties voor rubrieken, zoals vorig jaar onze rubriek boekbespreking door de jonge reporters.

Terug Schrijf reactie

KBS Olympia

^ Naar boven