Happy HB-er. Ik weet het niet, jij wel?

15 januari 2022     Redactie Christel Groot-Huiting - Foto Can Stock Photo, Peter Wang

 

Het zit in de mens om graag ‘alles’ te willen weten. Ik ben zelf ook flink nieuwsgierig. Het niet weten kan een gevoel van angst en onzekerheid geven. Wat zou er gaan gebeuren? We willen graag een gevoel van controle hebben over de toekomst. Hoe harder we dit proberen, hoe meer angst dit brengt. Het kan goed zijn voor je gemoedsrust om vaker “Ik weet het niet” te zeggen en gewoon te kijken wat er gebeurt.

 

Check jij tig keer per dag de nieuwsberichten? Weet en geef jij graag op iedere vraag een antwoord, al weet je misschien niet zeker of dit antwoord juist is? Hoe vaak heb je de afgelopen twee jaar al gedacht dat het zus en zo zou gaan in de coronacrisis en bleek het toch weer anders te zijn? Voel je je hier rustig of onrustig door?

 

In het nu

Het is gewoon een feit, niemand ‘weet’ het. We hebben alleen zekerheid over wat er gebeurt in dit moment. We weten niet hoe het zal zijn over 10 minuten, morgen, volgende week of volgende jaar. Het kan ons werkelijk meer ontspanning brengen wanneer we ons richten op het nu. Je komt meer uit je hoofd, meer in je lijf, je bloeddruk daalt, er is meer ruimte voor vreugde en genieten. En het mooie is, het is te oefenen!

 

Vijf tips om te accepteren dat je het ook niet weet en om meer in het moment te komen 

  • Een simpel, maar ook zeer krachtig handvat is je ademhaling. Je ademt gelukkig al automatisch, maar we kunnen de ademhaling ook gebruiken als focus om in het nu te komen. Word je bewust van je in- en uitademing en geniet er vooral van. Een simpele oefening is tot vier tellen op de inademing en tot zes tellen op de uitademing.
  • Minder het nieuws volgen. Check jij de hele dag het nieuws en de ‘socials’? Verminder dit bijvoorbeeld door het eerste en laatste uur van je dag geen beeldschermen voor je neus te hebben. Of zet je notificaties op je mobiel uit.
  • Ga de natuur in. Het komt steeds weer terug in mijn columns. In de natuur zijn, hoe kort ook, geeft een gevoel van rust, ruimte, helderheid en troost. Maak een wandeling, wel je telefoon in je zak houden, en zet je zintuigen open en geniet.
  • Positieve gespreksonderwerpen. Je zult het wellicht herkennen. Heel veel huidige gesprekken gaan over ellende, angst en onzekerheid. Houd het positief! Haal goede herinneringen op met je familie en vrienden. Richt je op wat er wel kan. Richt je op de overeenkomsten met de ander, niet op de verschillen.
  • Antwoord wat vaker met: “Ik weet het niet”. Doe dat eens en merk op welk gevoel dit je geeft.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven