De woestijn rukt op in de Haagse Beemden

14 januari 2022     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

In de Noord-Afrikaanse landen kan het soms flink stormen waarbij fijn zand en stof kilometers hoog de lucht in worden geblazen. Als het langere tijd tot in onze streken warm weer is, warmer dan normaal voor de tijd van het jaar, komt de wind meestal uit het zuiden. Als zo’n periode lang genoeg duurt dan bereiken de opgewaaide stofdeeltjes vanuit de Sahara Nederland.

 

Het zand drijft dan mee in de hogere luchtlagen. Daardoor veroorzaakt het in onze streken geen slechtere luchtkwaliteit. Door de lange afstand die het zand heeft afgelegd zijn de zwaardere zanddeeltjes onderweg al naar beneden gezakt. Wat overblijft voor de Haagse Beemden zijn de fijnere stofdeeltjes, en die slaan buiten overal neer. Vooral op tuinmeubelen, auto’s en vensterbanken kan dit stof een opvallende dikke laag vormen.

 

Sluier

Overdag is Saharazand in de lucht herkenbaar aan de bruingelige troebele sluier. De zonsopkomsten en -ondergangen zien er dan soms spectaculair uit. De kleine stofdeeltjes zorgen voor lichtbreking en geven mooie kleurvarianten in het roodgele spectrum weer.

Als het gaat regenen komt het stof naar beneden, tot ergernis van de schoonmakers. Het regenwater kleurt dan roodachtig. Vroeger kon men dit verschijnsel nog niet verklaren en werd er wel van bloedregen of wonderregen gesproken.

 

Terug Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven