Burgemeester Paul Depla was de afgelopen weken volop te horen en te zien in de landelijke media. Als voorzitter van de commissie die zich verdiept in onderzoek naar de sociale impact van overheidsmaatregelen, bespreekt hij met collega’s welke langetermijnstrategie de samenleving een beetje houvast kan geven. Hij was de afgelopen weken bij een van de tien carnavalsverenigingen in zijn stad Breda om te praten over de toekomst.
Daarover heeft hij zelf vernieuwende ideeën zoals de carnaval en verenigingscompetities naar de zomer verhuizen. HBNieuws - Modern Prinsenbeek vroeg buurtbewoners bij onze vier winkelcentra hoe zij denken over het idee van de Burgemeester.
Heksenwiel
Bij het winkelcentrum Heksenwiel zat een gezinnetje een ijsje te eten op het plein. Het was een koude wintermiddag. Ze hadden nog niks gehoord van het idee van burgemeester Depla. Ze zaten er een beetje verslagen bij en vonden op dat moment alles wel best. Hoe de samenleving anders kan worden ingericht om toch sociale samenhang te behouden, daarover laten ze liever anderen nadenken.
Annette en Peter die in de Asterd wonen hadden de burgemeester in een tv-uitzending gezien. Meteen komt ter sprake dat sommige feesten een traditie hebben, vooral als het gaat om een religieuze viering. Dan staat vaak de ene viering in verband met de andere. Carnaval hoort bij de vastenperiode, Goede Vrijdag, Aswoensdag, Pasen, Palmpasen en Pinksteren.
Maar Annette ziet ook de goede kant. “In de zomer is alles buiten, dat is veiliger, en dan heb je ook meer zekerheid dat de optocht en het straatcarnaval kunnen doorgaan.” In de winter heb je corona en allerlei soorten griep en mensen steken elkaar aan. Ook Tessie, die we spreken bij Bibliotheek Noord, denkt dat we moeten gaan nadenken over leven met corona en niet alleen overleven.
De Berg
Bij Winkelcentrum De Berg spreken we met Michael en Matheus uit Polen. Ze wonen sinds twee jaar hier in de wijk. Ze nemen even tijd en lezen het stuk in de Volkskrant, tenminste de koppen, en begrijpen dat het gaat over carnaval. Ja zij vinden carnaval leuk en ze hadden dat op elf november pas nog gezien in Prinsenbeek. Iedereen liep verkleed op straat en er was een echt sfeertje. De jongens hebben nog geen plannen voor de zomer. Ze vinden carnaval in de zomer wel een goed idee.
Een moeder van een jonge voetballer zegt dat het best fijn zou zijn als de club wedstrijden in de zomer zou houden. In de winter is het vaak nat en met corona mochten ouders niet aanwezig zijn.
De Donk
Bij winkelcentrum de Donk spreken we met apenrotsbewoner Hans. Hij voelt zich hier thuis en voor hem is carnaval vooral een reünie met zijn broers. Bij de cafeetjes aan de toog is carnaval elk jaar weer een moment van samenzijn. Maar Hans ziet best iets in zomercarnaval. Hij zegt dat hij achter de burgemeester staat.
Twee bewoners bij de Donk hebben meteen een heel plan om voor Breda een zomerfestival van formaat uit de crisis te slepen. Alle andere zomerfestivals zouden kunnen samenkomen in een groot Breda Summer Carnaval Festival; Palm Parkies en Breda Jazz voor de muziek, de musea voor exposities en films, een dj-festival met het Duikboot Festival. Optochten met Latin Parades en steeldrums…, kortom een grote visie.
De volgende dag: Prinsenbeek
In Prinsenbeek merk je toch wel dat carnaval in de zomer niet bij iedereen aanslaat. Freek en Wendy waren met zoontje Vigo naar de roetsjbaan gekomen. Ze weten niet zeker of het zomercarnaval als vervanging van carnaval in de winter zou kunnen werken, maar een zomerfeest erbij is zeker een goed idee.
Anja en Jan gaan wel in op het idee van een groot feest in de zomer, maar zeggen ook dat de christelijke feesten niet zomaar naar een andere datum kunnen worden verschoven en daar hoort carnaval bij, met daarna de veertig dagen vastenperiode.
Jan ziet een zomerfeest wel zitten. Jazz Breda zou daarbij kunnen aansluiten met een New Orleans Dixieland Carnaval. Jan zegt: “Dan kan je meteen voor de optocht een New Orleans begrafenis laten overkomen, compleet met parasols en dixieparade. Iedereen ter plekke fantaseert verder: drie dagen van optochten, de echte optocht met wagens waaraan vrijwilligers weken werken. Maar ook een dixielandoptocht en een Salsa Brazil-optocht met wagens met steelbands.
Studente Kim zegt dat carnaval in de zomer veel minder mensen zal trekken want iedereen die zij kent, is dan op vakantie. Zelf zal ze er ook niet zijn want er zijn al reisplannen.
Bedrijfsleider Toine Kleemans van een grote supermarkt op het plein heeft uitgesproken meningen. Juist het bouwen aan de wagens in de wintermaanden is deel van de traditie. De supermarkt ondersteunt het streekcarnaval met een clubactie voor alle verenigingen die wagens bouwen. Ze doen van alles om juist een steun te zijn, ook in deze coronatijd. Rotterdam heeft een al zomercarnaval, zegt Toine, maar dat is toch echt heel anders dan carnaval in Prinsenbeek. Wat Toine betreft is het duidelijk: wintercarnaval moet blijven.
Conclusie
Meer onderzoek en overleg lijkt hard nodig. Om af te sluiten met de woorden van Paul Depla: “De politiek moet zijn oor te luisteren leggen bij de samenleving.” Nou, daartoe heeft uw wijkkrant bij deze een aardig voorzetje gegeven.