Nostalgie

24 december 2021     Redactie Tilly van Doorn - Illustratie Kunstenaar William van der Zanden

 

Het loopt alweer naar het eind van het jaar en opnieuw moeten we de feestdagen tijdens een strenge lockdown doorbrengen. Iedereen wil dolgraag het leven van vóór corona weer hervatten, maar nu dat nog steeds niet mogelijk is verlangen we meer dan anders naar de warmte en gezelligheid van de kerstdagen.

 

We maken het thuis zo knus mogelijk om toch nog een feestelijk gevoel te creëren en de traditie in ere te houden. We vertellen onze kinderen over ‘vroeger’ en worden soms wat weemoedig.

Nostalgie is het woord dat hier het beste bij past en volgens deskundige Ad Vingerhoets, emeritus-hoogleraar emoties en welbevinden, is nostalgie “een belangrijke en gezonde emotie, die eenzaamheid en angst tegengaat, vrijgevig en tolerant maakt en ons bovendien verwarmt”. We kunnen er dus gerust aan toegeven, je zou kunnen spreken van hartverwarmende gevoelens en eigenlijk is dat zo slecht nog niet: ze bieden een natuurlijk evenwicht in een minder leuke periode.

 

Terug in de tijd

Ook de kerstkaarten hebben dit jaar vaak een nostalgisch tintje, met traditionele kleuren en afbeeldingen. Onze illustrator William van der Zanden die een mooie kerstgroet speciaal voor ons maakte, speelt hier op zijn eigen wijze op in. “Ik kreeg het idee om een kerstkaart te maken uit de jaren 40,” vertelt hij. “Een beetje nostalgisch met tierelantijntjes en dan de eigenwijze Rudolph wat abstracter. Terwijl ik daarmee bezig was, probeerde ik me voor te stellen hoe mensen in het verleden kerst vierden. Steeds kwam daarbij het lied ‘Santa Claus is coming to town’ van Bing Crosby bij mij boven,” vervolgt William. “Dit lied was rond die tijd overgewaaid naar Europa. Het deed me denken aan de verhalen over belevenissen van de Amerikaanse jongens, die in 1944 rond de kerstdagen voor ons vochten in de besneeuwde Ardennen. Sommigen van hen werden door de boerenfamilies in de buurt uitgenodigd om kerstavond te vieren. Ze zongen gezamenlijk bij een haardvuur, ieder in zijn eigen taal, bekende kerstliedjes. Die verhalen van toen brachten mij helemaal in die speciale sfeer rond de kerst terwijl ik aan het schilderen was.”

 

Eeuwenoud

De traditie van het sturen van kerstkaarten ontstond al in de vijftiende eeuw, maar de eerste gedrukte kaart kwam in de negentiende eeuw van de Engelse tekenaar John Callcott Horsley, met de tekst ‘A Merry Christmas and a Happy New Year to you’. Na Engeland volgde Europa met gedrukte kerstkaarten en vele jaren later namen ook de Amerikanen deze traditie over.

 

In eerste instantie verstuurden alleen rijke mensen kaarten. De productie ervan groeide echter toen men, in plaats van steendruk, kaarten in kleur kon afdrukken waardoor ze goedkoper werden en toegankelijk voor veel meer mensen. In Nederland begon dit vooral in 1871 toen de PTT met de ‘briefkaart’ kwam. Door hierop afbeeldingen en tekeningen te zetten ontstond de ‘ansichtkaart’. Zo werd (kerst)kaarten versturen een ware rage rond het jaar 1890.

 

Digitaal

Tegenwoordig plaatsen we onze kerst- en nieuwjaarswensen steeds vaker digitaal en het aantal kerstkaarten dat per post bezorgd wordt neemt flink af.

Ook HBNieuws-Modern Prinsenbeek zag er niet overheen om alle lezers een persoonlijke kaart te sturen, daarom op deze wijze, namens het bestuur en al onze medewerkers:

 

HELE MOOIE, FIJNE, WARME EN GEZELLIGE KERSTDAGEN VOOR IEDEREEN!

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven