Project ‘Beeldschoon’ van Merel van der Linden kijkt met een frisse blik naar bestaande beelden in Breda. Met een tijdelijke ingreep staan de beelden weer even in de schijnwerpers. Het prikkelt voorbijgangers om eens anders te kijken naar kunstwerken op straat. Op 11 december start het project met drie tijdelijke interventies. Wethouder Tim van het Hof doet om 10.00 uur de aftrap bij de grazende schapen bij Het Offer van Isaac aan de Vlaszak. Bij succes wordt het project uitgebreid in 2022.
Merel: ”Mensen veranderen, kijken anders. Waarden van wat ‘mooi’ is of aanspreekt, aanstootgevend is of juist verwondering oproept, veranderen. De context, geschiedenis, betekenis en symboliek van bestaande beelden in de openbare ruimte zijn aanleiding om opnieuw naar deze beelden te kijken. Door een tijdelijke toevoeging zetten we de beelden weer even in de spotlight. En kunnen we even terug in de tijd, terug in onze eigen ideeën om zo weer met een frisse blik naar de kunstwerken te kijken, er plezier of ergernis aan te beleven.”
De kunstwerken
Het offer van Isaac aan de Vlaszak, gemaakt door Menashe Kadishman, gaat over Abraham en zijn zoon Isaac. God had Abraham gevraagd zijn zoon te doden. Zo wilde hij Abraham testen. Een engel kwam tussenbeide en in plaats van Isaac werd een ram geofferd. Het beeld uit cortenstaal heeft de gestalte van een ram, die neerkijkt op een kind in zijn schoot. Waarnaar verwijst dit beeld? Onrechtvaardigheid, redding, waanzin?
Nil in ’t Zottehofke aan de Haagweg. Ieder jaar op de vrijdag voor carnaval gaan de NILMANNEN stipt om 11.11 uur aan de slag. Ze zorgen dat het plantsoen er picobello bij ligt en Nil er goed op staat. Bij Nil worden met carnaval de eerste en laatste druppel gedronken. Nil is niet hoger dan 48 cm en staat weliswaar op een sokkel, maar dreigt toch buiten Carnaval in zijn omgeving te verdrinken. Het plantsoen achter Nil wordt kleurrijk gemaakt in Princenhaags groen en wit. De maker van het beeld was André Karthaus.
Een tuintje voor het hangbuikzwijntje. Het Hangbuikzwijn van Julia van Verschuer verdwijnt letterlijk tussen de tafels en stoelen van het terras aan de Veemarktstraat. Natuur en dieren inspireerden barones Julia van Verschuer. Bij het hangbuikzwijn had ze een beeld voor ogen dat kinderen spelenderwijs zouden ontdekken. Een beeld waar ze op zouden klimmen, omheen zouden rennen. Het hangbuikzwijn krijgt tijdelijk een tuintje zodat het beter opvalt.
W: beeldschoonbreda.nl (vanaf 9 december operationeel).