Inrichtingsplan voor de landgoederenzone

04 november 2021     Redactie en foto Monica Rijpma – plattegrond website PlanBreda

 

Het was ouderwets druk bij de informatieavond die afgelopen maandag was georganiseerd in de grote zaal van SCC ’t Kraaienest. Gerrit van Oosterom, landschapsarchitect van Copijn presenteerde namens de gemeente de laatste inzichten en voorstellen over Plan Breda met betrekking tot het voornemen de landgoederenzone om te vormen van agrarische cultuurgronden naar natuur.

 

De zaal zat goed vol met een honderdtal betrokken wijkbewoners. De landgoederenzone bestaat voor een groot gedeelte uit het beschermd rijksmonument van Landgoed Burgst, dat privé is, maar maakt ook deel uit van het erfgoed van de Haagse Beemden waarin juist het ontwerp uit de jaren zeventig met een groot stuk natuur midden in de wijk zo uniek is. Zo bijzonder zelfs dat het al in de canon van ruimtelijke ordening is opgenomen als jong erfgoed.

 

Voor Copijn is herontwikkeling van groen erfgoed en stedelijke groene leefomgevingen een specialiteit. De tweeledige opdracht was om te zorgen dat met de juiste ingrepen en beheer de natuurdoelstellingen worden behaald, terwijl de identiteit van de landgoederenzone als levend agrarisch cultuurlandschap herkenbaar blijft.

Er is een tweede bureau, Bureau Natuurbalans, betrokken bij de plannen. Bureau Natuurbalans zal verder gaan om het voorlopig voorstel dat vanaf gisteren op de website van Plan Breda voor iedereen beschikbaar is, door te zetten en het plan, liefst met betrokkenheid van alle belanghebbenden, om te zetten.

 

Praten over poep

Vanaf het begin van de presentatie kwamen er vragen uit de zaal. Gerrit van Oosterom slaagde er desondanks in een heldere uitleg over grassoorten, biodiversiteit en ecologie te geven die zelfs voor een leek boeiend was. De landgoederenzone is uniek maar tegelijkertijd ook niet veel groter dan honderd voetbalvelden. Het is verrassend om te horen hoeveel details van invloed zijn op het bevorderen of juist verhinderen van biodiversiteit.

 

Zo kwam het thema ter sprake dat de wijze van begrazing van velden van grote invloed is op de grondkwaliteit. Grazende paarden sorteren bijvoorbeeld een heel ander effect dan geiten of koeien. Verschillende soorten begrazing zijn van invloed op de ecologische strategie. Dit was het moment waarop vanuit de zaal een bewoner naar voren kwam om een petitie met 2229 handtekeningen aan te bieden aan de vertegenwoordiger van Plan Breda. Het ging om het al dan niet blijven van de Galloway runderen, een thema dat erg leeft in de wijk.

 

Wandelpaden

Een ander thema waarover duidelijk niet eensgezind wordt gedacht, is het thema wandelpaden. De luisteraars vernamen dat er contact geweest is met mensen en groepen uit de wijk over onder andere een bijenwandelroute en mogelijke doorsteken door de zone om voor voetgangers een betere verbinding te realiseren - zowel in noord-zuid als oost-west richting. Een klacht vanuit het gezichtspunt van voetgangers is dat de bestaande doorsteek, het Wilderdpad, een druk fietspad is waarop hard wordt gereden.

 

Uit het kamp van tegenstanders van wandelpaden, waarvan er een grote vertegenwoordiging in de zaal zat, komt de overweging dat de zone toegankelijker maken voor wandelaars juist de ecologische waarde in gevaar zou brengen. Een van de gesuggereerde wandelpaden blijkt namelijk juist daar gepland waar regelmatig reeën tot aan de rand van de wijk komen.

 

Lof en kritische noten

De sprekers kregen veel lof over de helderheid en hoge kwaliteit van de rapportage, maar er waren ook blijken van teleurstelling over het proces dat door de gemeente is gekozen om zover te komen. Veel wijkbewoners waren niet op de hoogte van de eerdere communicatie door de gemeente over Plan Breda.

Deze oproepen vanuit de gemeente gebeurden eerder dit jaar onder verschillende thema’s, waaronder Breda Verbindt, waarbij onze wijk al vanaf het voorjaar via Haagse Beemden Verbindt veel heeft ondernomen om communicatielijntjes open te stellen.

 

Een aantal reacties uit de zaal betroffen het feit dat de tijd om nog input te geven op het plan wel erg kort is. Men kan tot 24 november reageren op PlanBreda.nl . Alle reacties, suggesties en opmerkingen worden rechtstreeks bij de verdere uitwerking van het plan betrokken.

 

Voorlopig ontwerp

Op de website is de volledige presentatie terug te vinden, alsmede een gedetailleerde kaart van de landgoederenzone. Er is nog niets besloten. Het gepresenteerde concept is een voorlopig ontwerp dus hoe meer mensen hun wensen en ideeën omzetten in actie door feedback te geven op de website, des te duidelijker de boodschap naar de gemeente is dat de inwoners van de Haagse Beemden het groene hart nog steeds een warm hart toedragen.

 

 

W: PlanBreda

Schrijf reactie

^ Naar boven