Een dag in het teken van duurzaamheid op Graaf Engelbrecht

25 oktober 2021     Redactie en fotografie Tilly van Doorn

 

Isa Willemsen, leerling op Graaf Engelbrecht, nam het initiatief om een dag in het teken van duurzaamheid op haar school te organiseren. Reden voor HBNieuws om er eens een kijkje te nemen en Isa te vragen wat haar daartoe bracht.

 

“Twee jaar geleden begon ik me voor duurzaamheid te interesseren,” vertelt Isa. “Ik had toen onder mijn klasgenoten al eens een enquête gehouden. De meesten wisten niet goed hoe ze konden bijdragen aan duurzaamheid. Ik ging onderzoeken wat we er zelf aan kunnen doen; ik werd al snel vegetariër, nam veel vaker de fiets als vervoermiddel en ik ging afval beter scheiden. Zo kwam ik ertoe om nu in de zesde klas mijn profielwerkstuk voor het eindexamen over dit onderwerp te maken.”

 

Adviezen voor school en leerlingen

Aangezien Isa al was begonnen met onderzoeken hoe de school duurzamer kon worden, ging ze daarmee verder. Ze hield een enquête onder docenten, stelde vragen aan ouders van leerlingen en legde een dossier aan met adviezen voor de school. Ze denkt dat de hoeveelheid vuil van 1500 kg per week die de school produceert kan verminderen.

 

Leerlingen kun je bijvoorbeeld vragen hun brood in een trommeltje mee te nemen, in plaats van verpakt. Ook kan binnen de school het afval beter gescheiden worden dan nu gebeurt. De school staat er positief tegenover. Isa gaat nog in gesprek met het bedrijf dat de kantine beheert om ook daar duurzaamheid te promoten. Wethouder De Beer vond Isa’s initiatief geweldig, maar kon er op zijn laatste werkdag in Breda helaas niet bij zijn.

 

Kennismaken met duurzaam leven

Zo kwam Isa ertoe om deze dag te organiseren voor 175 leerlingen uit de tweede klas en 60 leerlingen uit havo en vwo 4. Ze mogen duurzame zeepjes maken: zonder palmolie en niet getest op dieren.

 

Ter kennismaking met vegetarisch voedsel, krijgen alle tweedeklassers een lunch en alle vierdeklassers worden getrakteerd op een bittergarnituur. Gelukkig krijgt Isa hulp van Bianca de Bree, moeder van twee kinderen op school en lid van de medezeggenschapsraad. Er worden broodjes afgebakken en belegd, hapjes bereid, vega stukjes gewokt en tegelijkertijd wordt nog even ‘gietzeep’ verwarmd. Ook gaat een groepje leerlingen met een docent naar de supermarkt om te proberen een ‘plastic-vrije’ lunch bij elkaar te sprokkelen.

 

 

Palmolievrije zeep en ‘Vleesvrees’

De leerlingen zijn opgedeeld in groepjes van twintig. Eén groep maakt zeepjes met de gietzeep, die voorzien wordt van een geurtje en een kleurtje. Er waren gangbare geurtjes als lavendel of grapefruit, maar wat te denken van ‘Butterfly Hugs’ of ‘Monkey Farts’? Heel speciaal!

 

 

Andere groepen bekijken intussen een filmpje, beantwoorden vragen en discussiëren daarover. De antwoorden gaan naar Isa voor haar studie. Tussendoor krijgen ze de vegetarische hapjes of broodjes aangeboden.

 

We zien de film ‘Vleesvrees’, waarin we kijken naar het jaar 2050, het aantal bewoners van de aarde, verdwenen regenwouden en consumptie van vlees. Uiteindelijk komen we uit bij ‘kweekvlees’, gekweekt uit spiercellen en wellicht ons toekomstige voedsel, hoewel het nu nog onbetaalbaar is.

Genoeg stof om over na te denken en over te discussiëren dus.

 

Vervolg

Een mooi initiatief, dit duurzame evenement en over een tijdje komt er nog een vervolg. Heeft Isa al een opvolger als ze de school na haar eindexamen verlaat om bestuurskunde te gaan studeren? “Helaas nog niet”, antwoordt ze“, maar ik ga er wel mijn best voor doen, want het is natuurlijk heel belangrijk!”

 

YouTube: Vleesvrees

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven